Acasă Politic Bucuresti: ONG-urile cer demiterea ministrului Economiei pentru manipularea opiniei publice privind proiectul...

Bucuresti: ONG-urile cer demiterea ministrului Economiei pentru manipularea opiniei publice privind proiectul Rosia Montana

DISTRIBUIȚI

104030 – 14092011- Zeci de organizaţii neguvernamentale cer premierului Emil Boc să-l demită pe ministrul Economiei, Ion Ariton, pentru manipularea opiniei publice printr-o “aşa zisa desecretizare” a documentelor referitoare la proiectul Roşia Montana.

“Începând cu seara de 5 septembrie, de când prim-ministrul României a anunţat pe postul public de televiziune că pe site-ul Ministerului Economiei a fost publicat contractul dintre statul român şi RMGC, am urmărit, cu uimire, ampla rezonanţă pe care a avut-o în presă dezinformarea practicată, într-o totală lipsă de respect faţă de adevăr şi faţă de opinia publică, de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri”, se afirmă într-o scrisoare deschisă trimisă premierului de organizaţiile neguvernamentale.

“De mai mulţi ani, Asociaţia Alburnus Maior şi alte organizaţii ale societăţii civile au solicitat fără succes declasificarea licenţei de concesiune pentru exploatare minieră acordate iniţial de statul român companiei Minvest Deva şi transferate ulterior către Roşia Montană Gold Corporation. Accesul publicului la informaţiile conţinute în această licenţă ar fi trebuit să constituie punctul de plecare în orice dezbatere democratică, onestă şi corectă privind costurile şi beneficiile proiectului de exploatare propus la Roşia Montană, având în vedere că licenţa de concesiune pentru exploatare cuprinde informaţiile de bază privind planul de dezvoltare a exploatării, impactul asupra mediului, analiza de risc, planul de refacere a mediului post-exploatare, proba capacităţii tehnice şi financiare a titularului, perimetrul de exploatare, precum şi obligaţiile titularului în baza planului de dezvoltare şi a planului de refacere a mediului.

Spre dezamăgirea noastră, s-a dovedit că gestul Ministerului Economiei de a publica anumite documente referitoare la RMGC a avut ca miză nu transparenţa, cum este normal într-un stat de drept, ci manipularea.

Considerăm inacceptabilă sfidarea opiniei publice prin aşa-zisa desecretizare a unor documente care nu au fost niciodată secrete, situaţie valabilă pentru actele constitutive ale oricărei societăţi comerciale care operează în România. La documentele publicate pe site-ul Ministerului Economiei putea avea acces orice cetăţean român, după depunerea unei simple cereri la Registrul Comerţului, ba chiar mai mult decât atât, acele documente au fost deja publicate de presă în urmă cu mai bine de un an.

Nu actele constitutive ale RMGC şi nici adiţionalele acestora trebuie aduse la cunoştinţa publicului, aşa cum lasă Ministerului Economiei să se înţeleagă şi cum majoritatea instituţiilor de presă din România chiar au înţeles, ci Licenţa de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, Judeţul Alba nr. 47/1999, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest SA Deva şi aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 458/1999, transferate ulterior către SC Roşia Montana Gold Corporation SA, precum şi toate anexele acesteia, clasificate ca secrete de serviciu prin Ordinul 202/2003, semnat de ex-preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Mihail Ianaş.

În faţa acestei dezinformări fără precedent venite din partea unei instituţii a statului, solicităm: 1. Demisia ministrului Ion Ariton, pentru inducerea în eroare a prim-ministrului şi a opiniei publice; 2. Declasificarea licenţei de exploatare minieră nr. 47/ 1999 şi a tuturor anexelor acesteia, având în vedere că o dezbatere publică onestă şi democratică privind costurile sau beneficiile proiectului de exploatare propus la Roşia Montană este de neimaginat în absenţa informaţiilor de bază conţinute în această licenţă şi că obiectul licenţei de exploatare – minereul auro-argintifer – aparţine statului român, adică tuturor cetăţenilor României, iar urmarile acestui contract, oricare ar fi ele, sunt intr-un final ale contribuabilului”, afirmă semnatarii în scrisoare. Scrisoarea este semnată de reprezentantii a 77 de ONG-uri.- www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.