Acasă Politic Bucuresti: Salile de culturism si fitness, obligate sa aiba certificat Anti-Doping

Bucuresti: Salile de culturism si fitness, obligate sa aiba certificat Anti-Doping

DISTRIBUIȚI

104392 – 29092011- Guvernul a aprobat normele de aplicare a Legii 104/2008 privind prevenirea şi combaterea producerii traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, în cadrul briefingului de presă de miercuri susţinut la Palatul Victoria.

Potrivit actului normativ, activitatea în sălile de culturism şi/sau de fitness se va desfăşura pe baza unui certificat eliberat de Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD), valabil pe o perioadă de trei ani. „Proprietarii sunt obligaţi să ceară eliberarea certificatului în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului, urmând ca ANAD să elibereze certificatele în termen de 90 de zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei”, a precizat Ioana Muntean.  

Scopul actului normativ este prevenirea şi combaterea producerii şi traficului cu substanţe dopante cu grad mare de risc şi vânzarea acestora în sălile de culturism şi/sau fitness.

Emiterea certificatului implică autorizarea funcţionării sălilor de culturism şi de fitness din punctul de vedere al reglementărilor anti-doping. În acest sens, între documentele pe care solicitanţii de autorizaţie trebuie să le depună este şi lista actualizată cu suplimentele alimentare distribuite în sală care va cuprinde următoarele specificaţii: denumirea comercială a produsului şi a societăţii producătoare/distribuitoare, lista ingredientelor, copia certificatului de notificate emis de instituţia competentă. Pentru eliberarea ceritificatului se va plăti o taxa de autorizare al cărui cuantum va fi stabilit prin ordin al preşedintelui ANAD.

Hotărârea cuprinde şi dispoziţii referitoare la eliberarea unui nou certificat de funcţionare în caz de pierdere sau distrugere ori în caz de furt.

De asemenea, sunt prevăzute situaţiile care conduc la suspendarea sau retragerea certificatului de funcţionare, fără de care aceste săli nu-şi pot desfăşura activitatea: comercializarea şi deţinerea substanţelor cu grad mare de risc; comercializarea de suplimente alimentare care conţin substanţe dopante cu grad mare de risc, în sălile de culturism şi fitness; comercializarea de suplimente alimentare care sunt contaminate cu substanţe dopante cu grad mare de risc, în sălile de culturism şi fitness, rezultate în urma analizelor de laborator; în cazul condamnării definitive pentru o infracţiune în legătură cu substanţe dopante cu grad mare de risc a unui angajat al persoanei juridice întreprinderii individuale autorizate sau a unui membru al întreprinderii familiale autorizate, în sălile de culturism şi fitness.

Actul normativ include, de asemenea, dispoziţii referitoare la supravegherea respectării regimului juridic al substanţelor dopante cu grad mare de risc de către ANAD, prin verificarea documentelor şi prin controale.

Potrivit Hotărârii de Guvern, ANAD are dreptul să efectueze teste doping în rândul practicanţilor de culturism şi de fitness, cu scopul stabilirii gradului de utilizare a sunstanţelor dopante cu grad mare de risc în sportul respective. Testarea doping se efectuează numai cu acordul expres, în scris, al practicantului de culturism şi fitness şi cu respectarea principiului confidenţialităţii datelor acestuia. Personalul împuternicit al ANAD urmăreşte, prin control, printre altele, concordanţa între soldul scriptic şi faptic al produselor comercializate în cadrul sălilor de culturism sau de fitness, sortimentele de suplimente alimentare care sunt comercializate practicanţilor de culturism şi fitness sau ce substanţe sunt utilizate de către aceştia, existent notificării emise de către autorităţile competente pentru suplimentele alimentare puse în vânzare.

Totodată, actul normativ precizează modalitatea în care sunt preluate, păstrate, depozitate şi distruse substanţele dopante cu grad mare de risc confiscate în urma controalelor.

Hotărârea de Guvern a fost elaborată cu consultarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, Autorităţii Naţionale a Vămilor, Ministerului Public, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Justiţiei, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Actul normativ intră în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.