Acasă Politic Strasbourg: Strategie noua pentru mentinerea stocurilor de peste in Marea Neagra

Strasbourg: Strategie noua pentru mentinerea stocurilor de peste in Marea Neagra

DISTRIBUIȚI

104020 – 14092011- Pentru a proteja stocurile de peşte din Marea Neagră, dar şi pentru a asigura un nivel de viaţă adecvat al pescarilor locali, toate statele riverane ar trebui să sprijine şi să pună în aplicare politica comună de pescuit, care se bazează pe sustenabilitate pe termen lung, precum şi pe o coordonare eficace, se arată într-o rezoluţie a Parlamentului European, adoptată marţi. „Evoluţia în Marea Neagră este foarte alarmantă – dacă nu se iau măsuri urgente, riscăm să avem o mare moartă”, a avertizat autoarea rezoluţiei, Iliana Malinova Iotova din Bulgaria. Multe dintre ecosistemele marine în general şi ecosistemul Mării Negre în special sunt grav afectate de unele schimbări dinamice direct legate de pescuit, de schimbările climatice şi de poluare.

 De exemplu, populaţia de Rapana venosa are un impact negativ şi constituie o ameninţare pentru echilibrul ecologic al Mării Negre, pentru că distruge filtrele naturale ale apei precum Mythilus galloprovincialis şi Chamelea gallina.

Noua politică – destinată în mod special bazinului Mării Negre care urmează să fie parte integrantă din reforma viitoare a politicii comune de pescuit – ar trebui să menţină şi să îmbunătăţească nivelul stocurilor de peşte, se precizează în rezoluţie.

Cooperarea internaţională este vitală – Având în vedere necesitatea de cooperare a statelor din bazinul Mării Negre, deputaţii europeni salută eforturile Comisiei Europene de a crea grupuri de lucru cu Rusia şi Turcia, dar subliniază necesitatea de a implica şi alte state, precum Ucraina şi Georgia.

Sustenabilitate pe termen lung – Principiul actual de a stabili captura legală totală (TAC) de către statele membre în Marea Neagră „nu ar trebui să fie singura opţiune pentru gestionarea pescuitului în Marea Neagră”, se arată în rezoluţie care solicită soluţii pe termen lung, cum ar fi „planuri de gestionare multianuale”, în vederea îmbunătăţirii atât a situaţiei economice a sectorului de pescuit, cât şi a ecosistemelor din Marea Neagră.

Nou organ regional de gestionare – O mare parte din problemele Mării Negre sunt cauzate de lipsa unei structuri instituţionale adecvate care să coordoneze şi să efectueze gestionarea pescuitului în Marea Neagră la un nivel profesional şi specializat. În acest sens, Parlamentul solicită Comisiei să utilizeze structurile instituţionale existente pentru a mai bună coordonare şi gestionare a politicii de pescuit.

Potrivit deputaţilor, o organizaţie regională separată pentru gestionarea pescuitului (ORGP) pentru Marea Neagră ar putea stimula şi promova pe termen lung comunicarea între institutele ştiinţifice şi organizaţiile profesionale ale pescarilor, producătorilor şi prelucrătorilor pentru a soluţiona problemele şi dezvolta cooperarea în Marea Neagră. În plus, aceştia încurajează Comisia Europeană să coopereze cu ţările de la Marea Neagră la nivel bilateral, având în vedere faptul că multe dintre acestea nu sunt membre ale Uniunii Europene. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.