Acasă Politic Bucureşti: România are la dispoziţie 20 miliarde de euro prin fonduri structurale...

Bucureşti: România are la dispoziţie 20 miliarde de euro prin fonduri structurale şi de coeziune până în 2013. Trebuie doar să ştie să îi atragă

DISTRIBUIȚI

104908 – 19102011 – Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, stă cel mai prost cu absorbţia reală a fondurilor structurale şi de coeziune, iar cea mai mare rată reală a absorbţiei o înregistrează ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, potrivit situaţiilor până la 30 septembrie 2011 întocmite de Ministerul Afacerilor Europene. Clasamentul este, însă, unul al nerealizărilor: rata totală de absobţie este de 3,7%. Până la venirea lui Leonard Orban la Ministerul Afacerilor Europene, Guvernul a evitat să prezinte ratele reale de absorbtie a fondurilor structurale, adică rambursările efective de bani făcute de Comisia Europeană în urma auditării proiectelor si analizării facturilor transmise de beneficiari.

 

Până acum, Guvernul a prezentat drept rată a absorbtiei fondurilor europene plăţile interne către beneficiari, care cuprind bani de la bugetul naţional şi avansuri date de Comisia Europeană României, dar pe care, în urma eventualelor corecţii, statul român trebuie să le plătească înapoi la Bruxelles, dacă se găsesc nereguli la proiecte.

„Diferenţa dintre cele două tipuri de rate de absorbţie reflectă, de fapt, una din problemele majore ale implementării programelor operaţionale legate de ritmul lent în care beneficiarii contractelor de finanţare demarează, derulează contractele subsecvente şi solicită rambursarea cheltuielilor efectuate”, a recunoscut MAE-ul, într-un comunicat de presă.

Per totalul celor şapte programe operaţionale pe fonduri structurale şi de coeziune, România are o rată reală de absorbţie de 3,69%, adică 715,51 milioane de euro, iar plăţile interne către beneficiari au ajuns la 14,13%, adică circa 2,9 miliarde de euro în termeni nominali.

În total, România are la dispoziţie aproape 20 miliarde de euro prin fonduri structurale şi de coeziune în perioada 2007 – 2013, dacă poate să-i absoarbă prin proiecte corecte.

De remarcat la clasamentul fondurilor structurale este că Ministerul Economiei este la jumătatea clasamentului, însă a fost criticat de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, că la autoritatea sa de management sunt riscuri majore de pierdere a fondurilor europene, începând cu anul 2012.

De asemenea, la Ministerul Muncii, desi fostul ministru Ioan Botis a fost lăudat pentru absorbtia fondurilor europene (în ciuda problemelor sale de ”moralitate” în domeniu), este o mare discrepantă între plătile interne către beneficiari si rambursările efective de la Comisia Europeană.

Trebuie mentionat că importante fonduri europene sunt atrase prin programele de preaderare sau prin programele de dezvoltare rurală si plătile directe pentru agricultori, care nu intră în acest clasament al programelor operationale.

De asemenea, sunt ministere, ca Sănătatea sau Cultura, care nu gestionează fonduri europene.

Absorbtia fondurilor europene este criteriu de bază pentru evaluarea ministrilor, în vederea remanierii guvernamentale, însă deocamdată acest criteriu nu poate fi luat în calcul în cazul Sulfinei Barbu, de la Muncă, sau lui Leonard Orban, de la Afaceri Europene, pentru că au fost numiti în functii în luna septembrie 2011, până la finalul căreia a fost întocmită situatia programelor operationale.

Clasamentul ministrilor, după fondurile structurale:

Ministrul Dezvoltării Regionale si Turismului, Elena Udrea (numită la portofoliul dezvoltării din ianuarie 2010). Programul Operaţional Regional (POR) are o rată reală de absorbţie de 7,37% (274,56 milioane de euro) şi un nivel al plăţilor interne către beneficiari de 23,71% (933,95 milioane de euro).

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban (numit în 20 septembrie 2011). La PO Asistenţă Tehnică, rambursările de la Comisia Europeană sunt de 6,85% (11,65 milioane de euro), iar plăţile interne către beneficiari ating o rată de 11,27% (19 milioane de euro). Acest program operaţional este gestionat de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, care s-a aflat iniţial în subordinea Ministerului Finanţelor, din martie 2011 a trecut în coordonarea premierului Emil Boc, iar în prezent este la MAEur, sub conducerea secrectarului de stat Cătălin Vătafu.

Ministrul Economiei, Ion Ariton (numit în septembrie 2010). La POS Creşterea Competitivităţii Economice rata reală de absorbţie a fondurilor structurale este de 4,6% (117,49 milioane de euro), iar plăţile interne ajung la 14,06% (387,9 milioane de euro).

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas (numit în 27 septembrie 2010). La Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative rata reală de absorbţie este de 4,73% (9,84 milioane de euro), iar plăţile interne către beneficiari sunt de 8,64% (18,83 milioane de euro).

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu (numită în 16 septembrie 2011). La POS Dezvoltarea Resurselor Umane rata reală de absorbţie este de 2,96% (102,92 milioane de euro) iar plăţile interne ajung la 22,72% (813 milioane de euro)

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu (numită în septembrie 2010). La POS Transport rata reală de absorbţie este de 2,49% (113,69 milioane de euro) iar plăţile interne sunt la 3,16% (141,4 milioane de euro).

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely (numit în ianuarie 2010). La Programul Operaţional Sectorial Mediu rata reală de absorbţie este de 1,89%, adică 85,35 milioane de euro, iar plăţile interne sunt la 11,09%, adică 519 milioane de euro. – www.promptmedia.ro, sursa – cursdeguvernare.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.