Acasă Politic Bucuresti: A intrat in vigoare Noul Cod Civil

Bucuresti: A intrat in vigoare Noul Cod Civil

DISTRIBUIȚI

104464 – 02102011- Pe 1 octombrie a intrat în vigoare Noul Cod Civil al României.

“Este o lege a libertăţii. Instituţiile reformate sau cele noi au la bază principiul fundamental al libertăţii de voinţă. Este un Cod al libertăţii, pentru că împlineşte în sfera dreptului ideea superioară a libertăţii. Libertatea de a contracta, libertatea de a testa, libertatea de a întreprinde, de a dobândi sau a ceda, libertatea de a aşeza familia pe o bază convenabilă ambilor soţi. Este şi o lege a egalităţii, construită cu grija de a aşeza părţile pe aceeaşi treaptă atunci când îşi exprimă voinţele şi acordă consimţământul. Este un Cod care invită la întreprindere, facere, construcţie, cooperare, la tranzacţie, negociere şi conciliere. Este un Cod gândit pentru o societate care se ţine departe de tribunal, preocupată mai mult de creaţie şi cooperare, decât de dispută şi confruntare. Este un Cod gândit pentru o Românie lucrativă, onestă, inteligentă, reper de normalitate în centrul spaţiului ruroasiatic”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Ministerul Justiţiei a lansat site-ul „Noul Cod civil, pe înţelesul tuturor”. Aici pot fi găsite, într-un limbaj acccesibil, modificările legislative aduse de noul Cod Civil o dată cu intrarea lui în vigoare la data de 1 octombrie. Pe acest site pot fi aflate şi care sunt instituţiile din vechiul Cod Civil (care datează de la 1864), preluate şi în noua reglementare.

De asemenea, pot fi gasite lucruri noi despre testamente, consiliul de familie, divorţ, contracte, dar şi despre unul dintre cele mai frecvente cazuri întâlnite în practică: dobândirea proprietăţii prin accesiune. În perioada următoare, site-ul „Noul Cod civil, pe înţelesul tuturor” va fi completat cu prezentări ale instituţiilor care au suscitat interesul publicului.

În afara platformelor de informare pe tema Codului Civil realizate cu magistraţii şi personalul din sistemul judiciar, cu mediul de afaceri, Ministerul Justiţiei derulează un proiect mai larg dedicat cetăţenilor, în cadrul căruia se înscrie şi lansarea site-ului „Noul Cod civil, pe înţelesul tuturor”. De asemenea, MJ a deschis de curând o pagină „Codul civil” şi în reţeaua de socializare Facebook, unde utilizatorii pot accesa informaţiile. Totodată va fi tipărită – în 80.000 de exemplare – o broşură cu principalele noutăţi legislative introduse prin acest Cod Civil. Broşura urmează a fi difuzată, cu titlu gratuit, în cel mai scurt timp. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.