Acasă Politic Bucuresti: PSD cere ancheta asupra constructiei microhiodrocentralelor de langa Transfagaran

Bucuresti: PSD cere ancheta asupra constructiei microhiodrocentralelor de langa Transfagaran

DISTRIBUIȚI

104896 – 18102011 – Carmen Moldovan, deputată social-democrată şi preşedinta Forumului Naţional al Ecologiştilor (FNE) din PSD, solicită ministrului Mediului, Laszlo Borbely, deschiderea neîntârziată a unei anchete privind modul în care autorităţile abilitate şi-au exercitat atribuţiile de avizare, supraveghere şi control vis-a-vis de lucrările de construcţie a unei serii de microhidrocentrale pe cursurile râurilor de lângă Transfăgărăşan, precum şi sistarea de urgenţă a acestor lucrări.

            Solicitarea deputatei vine în contextul în care, după ce mass-media şi ONG-urile de mediu au atras în nenumărate rânduri atenţia asupra faptului că lucrările de construcţie respective încalcă legislaţia şi pun astfel în pericol biodiversitatea din zonă, un control efectuat de AN Apele Române a constatat exact contrariul. ”Numai că”, atrage atenţia Carmen Moldovan, ”ulterior acestui control, Administraţia Bazinală Piteşti a eliberat un nou aviz de gospodărire a apelor, prin care se modifică poziţionarea conductelor de aducţiune a apei”. Or, conform Ordinului 15/2006 pentru aprobarea procedurii de modificare sau de retragere a avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire a apelor, o astfel de modificare se poate aduce în faza de proiectare dar şi de execuţie doar în situaţia în care este ”necesară modificarea parametrilor hidrologici în vederea înlăturării efectelor negative asupra apelor”.

            ”Altfel spus”, explică preşedinta FNE din PSD, ”fie dăm crezare concluziilor controlului efectuat de Apele Române şi atunci ne găsim în faţa unui act ilegal, dat fiind că nu există efecte negative de înlăturat, fie acestea există şi cei de la Apele Române au avut orbul găinilor. Oricum ar fi, e clar că în acest caz legea a fost încălcată şi beneficiarii au fost cei care construiesc acolo, fără să le pese nici cât negru sub unghie că astfel distrug o zonă de o frumuseţe deosebită”.

            Ca urmare, deputata social-democrată solicită Ministerului Mediului deschiderea unei anchete asupra modului în care autorităţile abilitate aflate în subordine şi-au exercitat atribuţiile de avizare, supraveghere şi control vis-a-vis de ce se întâmplă în Făgăraş şisancţionarea corespunzătoare a celor care au încălcat legea. Totodată, până la finalizarea acestei anchete, Carmen Moldovan cere sistarea lucrărilor de construcţie, înainte ca distrugerile asupra mediului să devină iremediabile. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.