Acasă Politic Bucuresti: Sorin Ducaru: Sistemul antiracheta va fi declarat operational in 2012

Bucuresti: Sorin Ducaru: Sistemul antiracheta va fi declarat operational in 2012

DISTRIBUIȚI

104657 – 10102011 – Sistemul de aparare antiracheta va fi declarat operational in 2012, la summit-ul NATO de la Chicago, a anuntat, duminica, ambasadorul delegatiei permanente a Romaniei la NATO, Sorin Ducaru. Pana atunci, se va mai negocia cu Rusia, dar se vor stabili si regulile de functionare, avand in vedere ca acela care va detine butonul de comanda, in cazul unui atac real, nu va putea sa se consulte cu toti aliatii, drept urmare fiind nevoie de reguli stricte de actiune, a precizat Ducaru in cadrul Adunarii Parlamentare a NATO care se desfasoara la Bucuresti. In momentul in care delegatia Rusiei a cerut din nou lamuriri si a precizat ca nu intelege de ce NATO si aliatii nu au dat garantii de securitate, ambasadorul roman a transmis asigurari ca nu poate fi vorba de un atac.

 

 

„Exista o colaborare intre NATO si Rusia cu privire la apararea pe teatrele de operatiuni, insa cand e vorba de aparare concreta pe scut suntem inca in dezbateri, deoarece nu am ajuns inca la un acord in ceea ce priveste responsabilitatea fiecarei parti. Nu cred ca Rusia va fi de acord sa predea NATO responsabilitatea apararii teritoriului sau NATO sa predea Rusiei responsabilitatea apararii teritoriilor pe care le reprezinta. Nu suntem o alianta NATO – Rusia. Insa exista discutii si optiuni logice ca sa ne corelam si sa facem schimb de date si proceduri. Este vorba de un sistem exclusiv defensiv, iar asta o dovedeste modul in care este construit si modul in care sunt amplasate elementele scutului. Elementele tehnice si tehnologice sunt de asa natura incat sa apere teritoriul aliat impotriva unor actori din partea sudica a aliantei, care ar putea recurge la actiuni irationale”, a precizat ambasadorul delegatiei permanente a Romaniei la NATO.

Sorin Ducaru a explicat care sunt costurile pe care le ridica acest sistem de aparare. „In urma unei estimari facute la NATO, costurile se ridica la 200-300 de milioane de euro, pe o durata de zece ani, care se impart la 28 de tari. Asta este doar costul pe care il va achita Alianta, insa daca ne gandim ca se imparte la 28 de tari nu pare atat de mare. Si SUA au o mare contributie la acest sistem de aparare, dar si tarile care au acorduri bilaterale cu SUA”, a mai spus Ducaru.- www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.