Acasă Politic Luxemburg: Finlanda conditioneaza in continuare acordul pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen

Luxemburg: Finlanda conditioneaza in continuare acordul pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen

DISTRIBUIȚI

105133 – 27102011 – Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, participă joi la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) – sesiunea afaceri interne, care se desfăşoară la Luxemburg. Miniştrii prezenţi la reuniune au luat în discuţie propunerea de directivă privind o procedură unică de solicitare a unui permis unic pentru cei care vor să locuiască şi să muncească în ţările membre, propunerea privind standardele minime pentru calificarea şi statutul cetăţenilor statelor terţe ca beneficiari de protecţie internaţională şi conţinutul protecţiei acordate, proiectul pactului european împotriva drogurilor sintetice, precum şi agenda europeană pentru integrarea cetăţenilor statelor terţe, informează MAI.

 

În marja reuniunii, ministrul Igaş, a avut două întâlniri bilaterale cu ministrul de Interne al Finlandei, Paivi Rasanen, şi cu ministrul de Interne francez, Claude Guéant.

Ministrul finlandez a apreciat eforturile depuse de România în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen şi a subliniat că ţara noastră a îndeplinit toate condiţionalităţile din acquis-ul Schengen. În opinia autorităţilor finlandeze, este foarte clar că nu există probleme în ceea ce priveşte calitatea controlului şi supravegherii la frontieră. Experţii finlandezi au participat la toate misiunile de evaluare Schengen şi au putut constata la faţa locului acest lucru. De asemenea, Paivi Rasanen a subliniat că Finlanda nu doreşte crearea unor standarde duble în ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, însă este necesar ca autorităţile române să continue lupta împotriva corupţiei şi eforturile în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar. În opinia ministrului finlandez, încrederea reciprocă este esenţială şi este condiţionată de progrese reale din partea României în aceste domenii. Ministrul Igaş a reiterat invitaţia de a trimite experţi naţionali finlandezi care să participe împreună cu colegii români la acţiuni de control şi supraveghere pe frontiera externă a UE şi, în acest mod, de a se convinge la faţa locului de ireversibilitatea progreselor României. În final, ministrul finlandez a subliniat că, în cazul unui viitor raport pozitiv MCV din partea Comisiei Europene, va lua în considerare schimbarea poziţiei sale, respectiv sprijinirea unei decizii de aderare a României la spaţiul Schengen în martie 2012, de această dată însă o aderare deplină cu toate categoriile de frontiere şi nu etapizată.

Ministrul francez Claude Gueant a apreciat buna colaborare existentă între cele două ministere de Interne, precum şi progresele semnificative înregistrate în soluţionarea unor cazuri operative, un rol esenţial avându-l cei 16 poliţişti români detaşaţi în Franţa. A încurajat autorităţile române să continue eforturile pentru aderarea la spaţiul Schengen, reiterând sprijinul pentru atingerea acestui obiectiv şi identificarea unei soluţii care să permită deblocarea situaţiei create prin poziţia exprimată de Finlanda şi Olanda, cu ocazia Consiliului JAI din 22 septembrie 2011. Totodată, Gueant a precizat că experţii francezi prezenţi în România au constatat progresele înregistrate în domeniul asigurării securităţii frontierei externe şi eficienţa controlului efectuat de autorităţile române. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.