Acasă Politic 14 noiembrie – Ziua Internationala a diabetului zaharat

14 noiembrie – Ziua Internationala a diabetului zaharat

DISTRIBUIȚI

105513 – 14112011 – Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca in prezent sunt mai mult de 220 milioane de persoane cu diabet zaharat si avertizeaza ca, daca nu se iau masuri, in 2030 numarul acestora se va dubla. Prevalenţa diabetului zaharat la nivel mondial este în creştere şi conform aprecierilor ADA (American Diabetes Association), va atinge 9% in 2025. Aproape 80% dintre persoanele care au diabet traiesc in tarile sarace si mai putin dezvoltate, iar 80% din decesele datorate diabetului se produc in tarile in curs de dezvoltare.

O adevarata epidemie de diabet se intalneste in randul persoanelor in varsta, un grup din ce in ce mai numeros si in Romania. Prevalenţa diabetului zaharat a crescut de aproximativ 2,5 ori în ultimii 10 ani, 35,65% dintre acestia fiind pacienţi de peste 65 de ani. Managementul diabetului zaharat la varstnici este complex, are numeroase particularitati si se efectueaza cel mai bine in cadrul unei echipe multidisciplinare formată din medici diabetologi, medici de familie, medici geriatri si alti profesionisti din sanatate: psihologul, asistenta dieteticianǎ, asistentul social.

In fiecare an pe 14 noiembrie se sarbatoreste Ziua Internationala a Diabetului. IDF (Federatia Internationala de Diabet) si OMS au stabilit aceasta data pentru a aduce un omagiu lui Frederick Banting (nascut pe 14 noiembrie), care impreuna cu Charles Best au descoperit insulina, ceea ce a dus la salvarea a numeroase vieti omenesti. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.