Acasă Politic Braşov: În pădurile virgine va fi interzisă orice intervenţie silviculturală

Braşov: În pădurile virgine va fi interzisă orice intervenţie silviculturală

DISTRIBUIȚI

105570 – 15112011 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a efectuat  marţi, o vizită de lucru în Pădurile Şincii din judeţul Braşov. Cu acest prilej, László Borbély a declarat că “Ministerul Mediului şi Pădurilor a iniţiat recent un proiect legislativ de modificare a Normelor tehnice pentru amenajarea pădurilor. Prin acest act ne propunem ca pădurile virgine şi cvasivirgine, identificate până în prezent, să fie zonate în tipul funcţional I de protecţie, categoria funcţională păduri virgine.”

Ministrul a explicat că pe baza viitoarei legi vor fi protejate toate arboretele virgine sau pădurile seculare cu structuri primare, ecosisteme forestiere care s-au guvernat dintotdeauna prin procesele biocenotice naturale, în care atât staţiunea forestieră cât mai ales biocenoza forestieră nu au fost influenţate semnificativ de-a lungul timpului prin intervenţiile antropice. Conform estimărilor, în România se regăsesc în prezent circa 250.000 ha de păduri seculare, la care influenţa antropică de-a lungul timpului, a fost foarte redusă. “În tipul I funcţional, categorie la care se încadrează aceste păduri, este interzisă orice fel de intervenţie silviculturală” a precizat László Borbély.

Totodată, MMP a iniţiat demersuri pentru acordarea de compensaţii proprietarilor de păduri afectaţi de măsurile de protecţie preconizate. Astfel, László Borbély a declarat că “Noi am notificat Comisia Europeană asupra acordării formelor de sprijin pentru aceşti proprietari care înregistrează pierderi de venit. Aşteptăm răspunsul. Mai există şi alternativa de a promova măsuri de sprijin prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În acest sens, valoarea estimată este de 100.000.000 de euro, pentru o perioadă de 5 ani.”

Ministrul a reiterat că în acest moment, există în Parlament un proiect de lege prin care furtul de lemne, indiferent de cantitate, va fi pedepsit penal, nu numai in cazurile în care este depăşită cantitatea de 5 mc, aşa cum este în momentul de faţă: ”Doar aşa cred că putem pune capăt sau cel puţin să reducem numărul de ilegalităţi din ţară. Totodată, ne vom adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru a atrage atenţia asupra pericolului social reprezentat de tăierile ilegale, având în vedere şi faptul că doar 0,5% din dosare au fost soluţionate”, a mai spus László Borbély.

Participanţii la eveniment au vizitat pădurea virgină din raza Ocolului Silvic Pădurile Şincii. Alături de ministrul László Borbély s-au aflat reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, experţi World Wide Fund for Nature, reprezentanţi ai presei şi ai autorităţilor locale.– www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.