Acasă Politic Bucuresti: PSD: Amploarea pagubelor provocate de incendii este consecinta directa a subfinantarii...

Bucuresti: PSD: Amploarea pagubelor provocate de incendii este consecinta directa a subfinantarii IGSU

DISTRIBUIȚI

105385 – 09112011 – Carmen Moldovan, deputat social-democrat şi preşedinte al Forumului Naţional al Ecologiştilor (FNE) din PSD, atrage atenţia că, prin subfinanţarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), actuala putere şi ministrul Administraţiei şi Internelor Traian Igaş, în special, se fac direct responsabili pentru amploarea distrugerilor provocate de incendiile de vegetaţie care au afectat România în ultima perioadă.

            “După cum o arată şi statisticile oficiale, incendiile distrug într-o proporţie însemnată fondul forestier. Numai în ultimele şapte luni, peste 2.000 de hectare de pădure şi vegetaţie uscată au căzut pradă flăcărilor, fiind dificil de controlat şi stins inclusiv ca urmare a faptului că respectivele incidente se produc în locuri greu accesibile pentru care sunt necesare mijloace speciale”, spune Carmen Moldovan.

            Ea susţine că în această situaţie, ”dacă IGSU ar fi fost dotat corespunzător şi, spre exemplu, ar fi avut elicoptere suficiente pentru a putea interveni din aer pentru stingerea respectivelor focare de incendiu, pagubele ar fi fost mult mai mici. Este un fapt evident. Şi în 2009, când au fost distruse 10 hectare din Parcul Naţional Munţii Rodnei, şi în vara aceasta când au ars 250 de hectare de vegetaţie uscată şi stuf în Deltă, şi acum, când Munţii Rodnei sunt din nou afectaţi de incendii, cei care au încercat să stingă focul s-au lovit de aceeaşi problemă: în asemenea zone izolate, dacă nu ai mijloace de intervenţie aeriană e foarte greu de intervenit eficient”.

            ”Dacă nu a fost capabil să asigure dotările necesare IGSU, ministrul Igaş ar trebui măcar să solicite sprijinul altor ţări pentru combaterea rapidă a incendiilor de pădure”, subliniază Carmen Moldovan.

Preşedintele FNE consideră că amploarea pagubelor provocate de incendiile de vegetaţie din ultima perioadă este o consecinţă directă a subfinanţării IGSU determinată de incompetenţa ministrului Administraţiei şi Internelor. ”Traian Igaş este direct responsabil de daunele majore provocate de incendiile respective, pe de o parte prin faptul că nu gestionează eficient anchetele privind cauza incendierilor, iar pe de altă parte pentru că nu asigură fondurile necesare dotării corespunzătoare a IGSU pentru asemenea intervenţii”, acuză Carmen Moldovan. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.