Acasă Politic Chişinău: Ruşii insistă pentru federalizarea Republicii Moldova

Chişinău: Ruşii insistă pentru federalizarea Republicii Moldova

DISTRIBUIȚI

105717 – 21112011 – Ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, va efectua o vizită de lucru la Chişinău, marti 22 noiembrie, la invitaţia viceprim-ministrului Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Potrivit Romanian Global News, agenda vizitei cuprinde, pe lângă întrevederea cu ministrul Iurie Leancă, întâlniri cu preşedintele interimar, spicherul Marian Lupu, şi cu prim-ministrul Vlad Filat. Este de asteptat ca principalul mesaj pe care Lavrov vine sa il livreze la Chisinau este acela ca solutionarea conflictului de la Nistru se poate face doar prin acordarea unui statut special (a se citi federalizarea Republicii Moldova) pentru regiunea transnistreana. În cadrul vizitei şefului diplomaţiei ruseşti la Chişinău este preconizată semnarea unor documente bilaterale.

La randul sau, prim-ministrul Vlad Filat se va întâlni luni, 21 noiembrie, cu liderul regiunii transnistrene, Igor Smirnov, la sediul misiunii OSCE din Bender. „Vom discuta în primul rând despre prima rundă a negocierilor oficiale în format 5+2, ce va avea loc la finele lunii curente. Se va discuta despre cele două posturi de control instalate de  partea transnistreană în preajma satului Pohrebea, reluarea transportului feroviar, situația școlilor cu predarea în grafie latină din regiune,”, a declarat Filat, citat de presa de la Chisinau Un subiect separat va fi legat de acţiunile privind consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

Este cea de-a patra întrevedere a premierului Vlad Filat cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. Ultima  a avut loc în septembrie, la o reuniune internaţională în Germania.

Pe de alta parte, regimul pro-rus de la Tiraspol anunta prin vocea aşa-zisului vice-ministru transnistrean de Externe, Alexandr Maliarciuk, ca „delegaţia transnistreană va pleca la Vilnius unde în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, unde urmeaza sa aiba loc prima şedinţă în format „5 +2″ după 2006, doar în cazul în care va fi anunţat oficial principiul egalităţii între părţile participante la procesul de negocieri”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.