Acasă Politic Roma: „Iisus al politicii”, Silvio Berlusconi”, a plecat din fruntea Guvernului de...

Roma: „Iisus al politicii”, Silvio Berlusconi”, a plecat din fruntea Guvernului de la Roma

DISTRIBUIȚI

105478 – 13112011 – Maestrul internaţional al gafelor politice, Silvio Berlusconi, a demisionat sâmbătă noaptea din funcţia de prim-ministru al Guvernului italian după ce Parlamentul de la Roma a adoptat măsurile de austeritate solicitate de Uniunea Europeană fără de care Italia nu ar putea supravieţui din punct de vedere financiar. Demisia a fost acceptată de preşedintele Giorgio Napolitano care ar urma să îl numească în locul lui Berlusconi pe fostul comisar european Mario Monti, în vârstă de 68 de ani. Monti, care a fost numit senator pe viaţă de preşedintele Giorgio Napolitano, şi-a construit o reputaţie de om competent şi independent în cei zece ani (1994 – 2004) în care a fost comisar european, după ce a devenit cunoscut în perioada cât a condus Universitatea Bocconi din Milano.

 

Il Cavaliere” sau „Iisus al politicii” cum s-a autointitulat în urmă cu câţiva ani atunci când a spus cât de mult se sacrifică el pentru italiuni, cel mai longeviv prim-ministru italian, a fost nevoit să părăsească Palatul prezidenţial printr-o ieşire secretă, în timp ce în faţa intrării principale mii de manifestanţi aplaudau şi strigau „Bufonule, bufonule!”, „La închisoare cu tine!” şi „Primăvară, primăvară!” , aluzie la revoluţiile arabe care au îndepărtat de la putere dictatorii.

            Berlusconi, stăpânul unei averi impresionante, deţine un adevărat imperiu economic din care fac parte holdingul Fininvest, care controlează numeroase societăți, inclusiv grupul TV Mediaset, în ciuda faptului că s-a aflat în conflict de interese. Tot el deţine clubul de fotbal AC Milan, o echipă care a avut o puternică ascensiune cât timp Berlusconii s-a aflat în fruntea politicii italiene. Puţini ştiu că Berlusconi, înainte de a alege drumul afacerilor şi al politicii a pornit de jos. A vândut aspiratoare şi a fost animator în localurile de noapte sau pe vase de croazieră. A intrat în politică în anii 90, iar în 1993 a fondat partidul care l-a propulsat la putere, Forza Italia. În 1994 a devenit pentru prima dată premier, însă guvernul său nu a rezistat decât cateva luni. În 2001 a revenit la putere, iar Cabinetul său a reuşit să ramână la putere până în 2006. Mandatul care s-a încheiat duminică l-a obtinut la alegerile din 2008.

Il Cavaliere, la 75 de ani, nu şi-a ascuns niciodată pasiunile fulgerătoare, aventurându-se chiar în lansarea unui album cu melodii de dragoste. Glumele şi gafele diplomatice au dat în ultimii ani subiecte bune de comentat presei de pretutindeni: În 2008, de exemplu, aflat în vizită oficială la Moscova, Berlusconi a povestit că s-a întâlnit cu Barack Obama, primul președinte de culoare al SUA, spunând despre el că este ”tânăr, frumos şi bronzat”. Amuzant fost şi momentul în care Berlusconi a speriat-o pe Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii la fotografia oficială cu liderii statelor membre ale G20. Televiziunile au surpris momentul în care Berlusconi, aflat la marginea grupului, striga din toți rărunchii, peste capetele celorlalti: “Domnul Obama! Sunt eu, Berlusconi!”, iar regina tresare la auzul ţipetelor. În aprilie 2009, după cutremurul care a devastat regiunea Aquila din Italia, premierul a mers să stea de vorbă cu sinistrații, cazați în corturi, şi le-a dat un sfat care a scandalizat opinia publică: “Luați asta ca pe un week-end în camping”. Conotațiile sexuale rar au lipsit din limbajul lui Il Cavaliere. “Îmi plac Finlanda şi finlandezele, cu condiţia să fie majore!”,  a spus la un eveniment cultural, cu aluzie directă  la acuzaţiile fostei sale soții, Veronica Lario, care l-a acuzat că are relaţii cu minore. Politicianul care considera că e cam greu să lupţi împotriva violului “pentru că sunt prea multe fete frumoase în Italia” şi-a câştigat renumele de mare afemeiat, atras în special de tinere. Brand-ul Berlusconi a devenit asociat însă şi cu ”bunga bunga”, nume dat unui joc erotic care ar fi fost practicat în serile de vară la petrecerile organizate în vilele sale din Italia.

Berlusconi va avea de înfruntat acum justiţia fiind acuzat de abuz în serviciu, corupţie, evaziune fiscală şi relaţii cu o minoră prostituată.

Situaţia economică şi financiară din Italia este foarte îngrijorătoare, atenţionau miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene, care au cerut Guvernului de la Roma să aplice urgent reformele promise pentru a oferi garanţii pieţelor financiare. În ciuda intervenţiei Băncii Centrale Europene, care cumpără datorii italiene de la oricine vinde, investitorii nu mai au încredere în Italia din cauza costurilor pe care le plăteşte pentru a se împrumuta. Italia are o datorie suverană de două trilioane de euro, iar dobânda obligaţiunilor a ajuns la un maxim istoric.

La 75 de ani, nici Berlusconi nu se vede la pensie. Deputat al Partidului Libertăţii, el a spus că s-ar putea implica în viitoarele campanii electorale şi ar putea ajunge liderul opoziţiei. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.