Acasă Politic Statele membre ale Crucii Rosii si Semilunii Rosii se intalnesc pentru a...

Statele membre ale Crucii Rosii si Semilunii Rosii se intalnesc pentru a consolida actiunile umanitare

DISTRIBUIȚI

105749 – 22112011 – Provocările de ordin umanitar în conflictele armate contemporane şi dezastre naturale se numără printre temele care vor fi discutate la a 31-a Conferinţă Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii care se va desfăşura la Geneva, începând cu 28 noiembrie 2011.

Manifestarea va reuni reprezentanţi ai Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie – cea mai mare reţea umanitară din lume – precum şi din statele semnatare ale Convenţiilor de la Geneva, fiind aşteptate să participe la eveniment peste 2.000 de persoane.

Unul dintre obiectivele conferinţei este de a insista pentru îmbunătăţirea securităţii, astfel încât serviciile de asistenţă sanitară să poată fi asigurate fără impedimente în situții de conflict armat şi alte situaţii de violenţă.

„Oamenii mor în număr mare din cauză că un conflict armat sau alte violenţe împiedică accesul lor la serviciile de sănătate, sau pentru că medicii, spitalele sau ambulanţele sunt atacate direct. În urmatorii patru ani, vom reuni experţi juridici, personal medical, factori de decizie politică şi reprezentanţi ai forţelor armate, pentru a elabora măsuri corective practice pentru ceea ce a ajuns sa fie recunoscut drept unul dintre cele mai mari dezastre umanitare din zilele noastre”,  a declarat Jakob Kellenberger, preşedinte al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

Participanţii la conferinţă urmează să adopte o rezoluţie care va sprijini o iniţiativă pentru patru ani în vederea abordării aceastei urgenţe la nivel mondial. La baza acestei iniţiative stă un studiu recent al CICR referitor la peste 650 de incidente în 16 ţări, precum şi un raport de monitorizare a consecinţelor acestor incidente pentru personalul medical şi pacienţi.

Rezultatele au arătat că obstacole în asigurarea serviciilor medicale sunt răspândite pe arie largă şi afectează milioane de oameni din întreaga lume, în ţări precum Afganistan, Republica Democrată Congo, Columbia sau Libia.

Un alt obiectiv-cheie al Conferinţei este de a consolida protecţia juridică a victimelor conflictelor armate. În timp ce dreptul internaţional umanitar rămâne adecvat în ansamblu, mai sunt necesare îmbunătăţiri în domenii specifice. Cu precădere este nevoie de o mai bună protecţie a deţinuţilor în conflicte armate non-internaţionale, cât şi de mai multe mecanisme internaţionale eficiente pentru monitorizarea respectării dreptului internaţional umanitar. De asemenea, la Conferinţa Internaţională va fi discutată problema protecţiei voluntarilor în situaţii de urgenţă. Aproape un miliard de oameni din toată lumea lucrează ca voluntari. Dintre aceştia, peste 13 milioane sunt alături de Crucea Roşie / Semiluna Roşie pentru a ajuta persoanele aflate în situaţii de dificultate, fără niciun căştig financiar. Prin natura muncii lor, aceea de răspuns la situaţii de urgenţă, mulţi voluntari îşi riscă siguranţa şi de multe ori viaţa. În 2011, voluntari de Cruce Roşie şi Semilună Roşie din ţări precum Libia, Sudan şi Pakistan au fost răniţi sau ucişi în timp ce ajutau alţi oameni.

Aşadar, consolidarea protecţiei juridice pentru voluntari şi crearea unui mediu pentru protejarea, promovarea şi recunoaşterea beneficiilor voluntarilor, vor fi obiective-cheie ale Conferinţei.

„Deciziile pe care le vom lua la Conferinţa Internaţională, rezoluţiile, politicile adoptate, au sens doar dacă voluntarii pot traduce cuvintele noastre în acţiuni concrete. Voluntarii îşi ajută dezinteresat semenii şi uneori cad victime în calea răului. E timpul ca protecţia voluntarilor sa fie este serios revizuită şi să se pună în practică măsuri pentru ca se aceştia să işi poată desfăşura munca fără teamă”, a declarat Bekele Geleta, secretar-general al FICR.

Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie este alcătuită din Comitetul Internaţional de Cruce Roşie (CICR), Federaţia Internaţională de Cruce Roşie si Semilună Roşie (FICR) şi 187 de Societăţi Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie. Conferinţa internaţională, cel mai înalt organ deliberativ, se întruneşte o dată la patru ani. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.