Acasă Politic Bruxelles: Romania reia exportul de carne de porc in UE

Bruxelles: Romania reia exportul de carne de porc in UE

DISTRIBUIȚI

106089 – 07122011 – România a obţinut dreptul de a exporta carne de porc şi produse din carne de porc în Uniunea Europeană şi în ţările terţe.  Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor care s-a desfăşurat la Bruxelles. La baza acestei hotărâri a stat raportul elaborat de către specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în care a fost prezentat modul în care autoritatea competentă din România a implementat Programul Naţional de Monitorizare şi Control al Pestei Porcine Clasice în România. Ca urmare a demersurilor făcute de ANSVSA împreună cu industria de profil pentru deblocarea comerţului intracomunitar cu carne de porc din România,

 

în contextul progreselor înregistrate în ultimii ani în combaterea pestei porcine clasice, în luna septembrie 2010 s-a organizat la Bruxelles o reuniune bilaterală cu reprezentanţii DG SANCO.

Delegaţia română a fost constituită din: Reprezentanţa României la Bruxelles, ANSVSA, Patronatul Român al Cărnii de Porc şi de Asociaţia Română a Cărnii.

Discuţiile au fost axate pe solicitarea României de a fi inclusă în partea a II-a a anexei la Decizia 2008/855/CE, ceea ce ar fi permis României să poată exporta carne şi produse proaspete obţinute de la porci crescuţi în România.

Propunerea României a fost susţinută de reprezentanţii Comisiei Europene, fiind formal acceptată de Statele Membre.      

La începutul lunii noiembrie România a transmis Comisiei Europene raportul intermediar cu programul realizat până la sfârşitul lunii octombrie, iar la sfârşitul lunii noiembrie România a avut implementat programul planificat.

Acest fapt a dat posibilitatea Comisiei Europene să supună votului Statelor Membre, în reuniunea de astăzi a Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor proiectul unei decizii de aprobare a unui sistem, prin care România va putea comercializa carnea de porc pe piaţa comunitară şi a pe cea a ţărilor terţe (Federaţia Rusă, Republica Populară Chineză, etc.)

Ridicarea interdicţiei de comercializare a cărnii de porc pe piaţa comunitară a fost prioritară pentru România. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.