Acasă Politic Bruxelles: Traian Basescu sustine ca limitarea deficitului structural trebuie introdusa in Constitutia...

Bruxelles: Traian Basescu sustine ca limitarea deficitului structural trebuie introdusa in Constitutia Romaniei

DISTRIBUIȚI

106187 – 09122011 –  Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, astăzi, la Bruxelles, după summitul în cadrul căruia România şi-a dat acordul pentru a participa la pactul de integrare fiscală decis de liderii Uniunii Europene.„A fost stabilit un acord de guvernanţă fiscală. Acordul interguvernamental este deschis oricărui stat membru, indiferent dacă se află în zona euro sau în afara ei. Noi suntem extrem de dependenţi economic de orice se întâmplă în zona euro. Economia noastră este extrem de dependentă de bănci din zona euro, iar exporturile sunt extrem de dependente de ce se întâmplă în statele zonei euro”, a declarat, vineri, la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu.,după summitul în cadrul căruia România şi-a dat acordul

pentru a participa la pactul de integrare fiscală decis de liderii Uniunii Europene

Preşedintele a explicat că ţările care aderă la acordul interguvernamental vor trebui să introducă o serie de modificări în legislaţiile naţionale. În acest sens, el s-a referit la necesitatea angajamentului pentru un „buget naţional echilibrat şi în surplus”, explicând că aceasta înseamnă că deficitul structural anual nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB. „Nu există altă cifră convenită”, a avertizat Traian Băsescu.

„Marea problemă a acestui deficit de 0,5% este că el trebuie introdus într-un act normativ care se numeşte Constituţie a statelor membre în cel mai scurt timp, poate fi un substitut pentru constituţie dacă este vorba de o lege echivalentă cu Constituţia, iar acest lucru îl poate constata numai Curtea de Justiţie a UE, dacă prevederea legală a fost introdusă într-un act normativ care poate fi constituţia sau echivalent”, a afirmat preşedintele, potrivit Realitatea Tv.

El a subliniat că, în România, nu există echivalent pentru Constituţie, punctând că România „nu poate fi credibilă” decât dacă introduce această cifră de deficit în Constituţie.

Statele din zona euro, dar şi celelalte ţări membre UE care au acceptat acordul, trebuie să participe cu bani la suplimentarea fondurilor FMI. În total, este vorba de 200 de miliarde de euro, dintre care 50 vor reveni ţărilor non-euro. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.