Acasă Politic Bucuresti: ANAF modifica procedura si formularistica necesara la declararea contribuabililor inactivi si...

Bucuresti: ANAF modifica procedura si formularistica necesara la declararea contribuabililor inactivi si la reactivarea lor

DISTRIBUIȚI

106196 – 09122011 – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a definitivat un proiect de ordin al preşedintelui ANAF pentru aprobarea unor proceduri de aplicare a art.781 alin.(1) din Codul de procedură fiscală, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare.

Prin Ordonanţa Guvernului nr.29/2011, au fost aduse modificări Codului de procedură fiscală prin introducerea, după art.78, a unui nou articol, articolul 78^1, „Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi”, prin care au fost aduse modificări reglementărilor aplicabile pentru declararea contribuabililor inactivi.

Potrivit noilor prevederi, declararea contribuabililor inactivi, precum şi reactivarea acestora se fac de către organul fiscal, prin decizie, emisă conform competenţelor şi procedurii stabilite prin ordin al preşedintelui ANAF, care se comunică contribuabilului.

Totodată, contribuabilii declaraţi inactivi se reactivează dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: a) îşi îndeplinesc toate obligaţiile declarative prevăzute de lege; b) îşi îndeplinesc toate obligaţiile de plată; c) organele fiscale au constatat că funcţionează la domiciliul fiscal declarat, se precizează într-un comunicat al ANAF.

Ori de câte ori se constată că un contribuabil a fost declarat inactiv din eroare, organul fiscal emitent anulează decizia de declarare a contribuabilului ca inactiv, cu efect pentru viitor şi pentru trecut.

În ce priveşte Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi, acesta se organizează la nivelul ANAF, este public şi se afişează pe site-ul instituţiei. Decizia de declarare în inactivitate/reactivare, emisă de organul fiscal, produce efecte faţă de terţi de la data înscrierii în registrul menţionat.

Având în vedere modificările legislative menţionate, a fost elaborat ordinul preşedintelui ANAF nr.3347/2011 pentru aprobarea unor proceduri de aplicare a art.781 alin.(1) din Codul de procedură fiscală, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare, care reglementează fluxurile aplicabile atât pentru declararea de către organele fiscale a contribuabililor inactivi, potrivit condiţiilor prevăzute la art.78^1 alin.(1) lit.a) din Codul de procedură fiscală, cât şi cele pentru îndreptarea erorilor materiale şi pentru reactivarea contribuabililor declaraţi inactivi.

Prin prezentul proiect de ordin se propun următoarele: întocmirea şi comunicarea, de către compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal în a cărui evidenţă este înregistrat contribuabilul, pe baza documentaţiei transmise de organul de inspecţie fiscală competent, a deciziilor privind inactivarea, reactivarea şi îndreptarea erorilor materiale în cazul contribuabililor declaraţi inactivi potrivit condiţiilor prevăzute la art.78^1 alin.(1) lit.b) sau c) din Codul de procedură fiscală; depunerea cererilor de reactivare sau de îndreptare a erorilor materiale, de către contribuabili, la organele fiscale în a căror evidenţă aceştia sunt înregistraţi, inclusiv în cazul contribuabililor declaraţi inactivi potrivit art.78^1 alin.(1) lit.b) sau c) din Codul de procedură fiscală.

Astfel, prin propunerile formulate în baza prezentului proiect de ordin: se va asigura o gestiune unitară a contribuabililor declaraţi inactivi, la nivelul organelor fiscale în a căror evidenţă aceştia sunt înregistraţi; administraţia vine în sprijinul contribuabililor care depun cereri de reactivare sau de îndreptare a erorilor materiale. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.