Acasă Politic Bucuresti: Guvernul modifica prevederile legislative din domeniul gestionarii fondurilor europene

Bucuresti: Guvernul modifica prevederile legislative din domeniul gestionarii fondurilor europene

DISTRIBUIȚI

106545 – 23122011- Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă care modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă.

Potrivit modificărilor şi completărilor aprobate de Guvern, autorităţile de management şi organismele intermediare sunt obligate să proceseze cererile de rambursare de la beneficiarii proiectelor finanţate din fonduri comunitare în termen de maximum 45 de zile lucrătoare de la data primirii acestor cereri.

Acest termen poate fi întrerupt de maximum două ori, pentru perioade de până la 5 zile lucrătoare, pentru depunerea de către beneficiar a unor documente adiţionale sau clarificări solicitate de autoritatea de management sau de organismul intermediar.

Nedepunerea de către beneficiar a documentelor sau clarificărilor solicitate atrage respingerea, parţială sau totală, după caz, a cererii de rambursare.

De asemenea, Guvernul a decis includerea integrală în bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a sumelor necesare finanţării proiectului pan-european de cercetare ”Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP)”, prima facilitate de cercetare paneuropeană care va fi construită în estul Europei, pe Platforma Bucureşti – Măgurele. Beneficiarul acestui proiect este Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH). La acest proiect vor mai participa Ungaria şi Cehia, iar finanţarea se va realiza din fonduri europene.

O altă măsură adoptată joi de Guvern prevede faptul că pentru proiectele ex-ISPA transferate integral sau parţial în cadrul Programului Operaţional Sectorial Transport şi Programului Operaţional Sectorial Mediu, recuperarea cheltuielilor efectuate din fonduri ex-ISPA se realizează cu sume din instrumente structurale cuvenite a fi rambursate beneficiarilor acestor proiecte.

Recuperarea se face prin Autoritatea de management/Autoritatea de certificare şi plată, după autorizarea cheltuielilor de către Autorităţile de management, conform prevederilor legale comunitare şi naţionale.

Pentru proiectele ex-ISPA transferate integral sau parţial în cadrul Programului Operaţional Sectorial Transport şi Programului Operaţional Sectorial Mediu, recuperarea cheltuielilor efectuate din fonduri ex-ISPA se realizează cu sume din instrumente structurale cuvenite a fi rambursate beneficiarilor acestor proiecte, prin Autoritatea de management/Autoritatea de certificare şi plată, după autorizarea cheltuielilor de către Autorităţile de management, conform prevederilor legale comunitare şi naţionale.

Pentru componentele proiectului ex-ISPA Reabilitarea şi îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în oraşele Deva şi Hunedoara, transferate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, recuperarea cheltuielilor efectuate se realizează cu sume din instrumente structurale cuvenite a fi rambursate beneficiarului acestui proiect, prin Autoritatea de management, după autorizarea cheltuielilor de către Autoritate.

Procentul, termenele şi condiţiile de acordare şi recuperare a prefinanţării se stabilesc în normele metodologice de aplicare a actului normativ adoptat astăzi, care urmează să fie aprobate prin hotărâre de Guvern. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.