Acasă Politic Strasbourg: Parlamentul European a aprobat bugetul UE pentru 2012

Strasbourg: Parlamentul European a aprobat bugetul UE pentru 2012

DISTRIBUIȚI

105992 – 02122011 – Parlamentul European a supus la vot, joi, nivelul şi priorităţile bugetului UE pentru 2012, aşa cum au fost agreate de către echipa de negociatori a Parlamentului European cu reprezentanţii statelor membre in 18 noiembrie.

Priorităţile Parlamentului adoptate – În propunerile făcute, Parlamentul European s-a concentrat asupra creşterii economice, stimularea inovării, locurilor de munca, controlului frontierelor, gestionarii fenomenului de migraţie si sprijinirii unui parcurs democratic in lumea araba. Aceste priorităţi au fost acceptate de statele membre în acordul final asupra bugetului.

Creştere limitata a plăţilor – La cererea statelor membre, creşterea bugetului destinat plaţilor a fost limitata (1.86%). Comisia, Consiliul si Parlamentul au agreat sa monitorizeze cheltuielile in cursul anului viitor, pentru a vedea daca bugetul este realist, sau are nevoie de corecţii. Statele membre au semnat o declaraţie in acest sens. Bugetul total pentru anul viitor este de 129.1 miliarde de euro (crescut cu 1.86% fata de anul curent) pentru efectuarea de plaţi si de 147.2 miliarde de euro in sume angajate.

Preşedintele delegaţiei de conciliere a Parlamentului European pe lângă Consiliu, Alain Lamassoure (PPE, Franţa), a declarat: „În vremuri de criză am reuşit să reducem cheltuielile, menţinând creşterea economică şi competitivitatea.” El a criticat preocuparea Consiliului pentru bugetul dedicat plaţilor, fără a da atenţie angajamentelor financiare, care se vor reflecta in bugete ulterioare: „Trebuie sa aliniem din nou cele doua categorii din buget, pentru a evita discutarea reducerilor generale in fiecare an,” a mai spus acesta. Lamassoure consideră că modul cel mai bun de a progresa la nivel european este reducerea contribuţiilor statelor membre la bugetul Uniunii Europene si înlocuirea acestor contribuţii cu resurse proprii: „Nu va mai exista un nou cadru financiar european fără un acord politic asupra unor resurse noi,” a mai spus el.

Raportorul Parlamentului pentru cea mai mare parte a bugetului anului viitor, Francesca Balzani (S&D, Italia), si-a exprimat bucuria pentru adoptarea priorităţilor Parlamentului de către statele membre. Dar si-a exprimat şi îngrijorarea că nivelul bugetului aprobat pentru plaţi nu va fi suficient pentru plata tuturor facturilor anul viitor.

Deputatul european care a condus procesul de aprobare a bugetului administrativ prin Parlamentul European, José Manuel Fernandes (PPE, Portugalia), a spus ca bugetul pentru administraţie – care se ridica la aproape 6% din bugetul european – „reprezintă un echilibru intre austeritate si acoperirea nevoilor administrative”. El a subliniat ca bugetele administrative ale diferitelor instituţii europene au fost analizate riguros si vor creste cu numai aproximativ 1%, care în realitate înseamnă o reducere.

Comisarul european responsabil cu bugetul, Janusz Lewandowski, şi-a exprimat bucuria pentru rezultatul negocierilor dintre Parlament şi Consiliu şi pentru cumpătarea instituţiilor in deciziile asupra bugetelor proprii. Dar şi-a exprimat şi îngrijorarea ca nivelul agreat pentru plăti ar putea fi insuficient: „Trebuie sa regândim procedura bugetară anuală, mai ales la încheierea cadrului financiar multianual (MFF). Pentru moment, am încredere în declaraţia comună semnată de statele membre.”

Cercetarea in domeniul fuziunii nucleare (ITER) – Bugetul negociat include o suma suplimentara de 100 milioane euro pentru finanţarea programului de cercetare in domeniul fuziunii nucleare, ITER, din sudul Franţei. O sumă considerabil mai mare va fi necesară pentru a acoperi acest program in anii următori. Această temă va fi discutată în continuare în Comisia pentru buget a Parlamentului European si cu statele membre, în întâlniri tripartite.

Modificarea bugetului pentru 2011 – Parlamentul a adoptat si un acord privind nevoile financiare suplimentare pentru 2011. Acest acord a fost necesar deoarece Comisia nu a mai putut efectua plaţi in anumite domenii de politici europene. Pe lângă realocări intre liniile de buget, se vor adăuga bugetului european pe 2011 încă 200 de milioane de euro, pentru a putea face in continuare plăţi pentru proiectele din Fondul Social şi din cercetare.

Alt proiect de modificare a bugetului pentru 2011 va fi votat in Comisia pentru buget  săptămâna viitoare. Bugetul ar trebui sa mai acopere nevoile financiare ale Fondului european de solidaritate pentru ajutorul către Spania si Italia, respectiv pentru cutremurele din Lorca si inundaţiile din regiunea Veneto. – www.promptmedia.ro

 

 

      

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.