Acasă Politic Washington: SUA invită Israelul să lupte împotriva izolării diplomatice

Washington: SUA invită Israelul să lupte împotriva izolării diplomatice

DISTRIBUIȚI

106023 – 05122011 – Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, fost şef al CIA, a invitat guvernul israelian să remedieze ceea ce el a calificat o „izolare în creştere”, şi să reia dialogul cu palestinienii.

În privinţa opţiunii de recurgere la forţă în vederea stopării activităţilor nucleare sensibile ale Iranului, responsabilul american s-a arătat mai precaut ca niciodată, declarându-se convins că sancţiunile şi presiunile diplomatice vor da roade. „Există mereu varianta militară ca ultimă soluţie, dar aceasta trebuie să fie cu adevărat ultima soluţie”, a subliniat Panetta, cu ocazia unei conferinţe organizată la Washington. Oricât ar fi de puternic Israelul din punct de vedere militar, nu trebuie să adopte o atitudine de repliere în faţa „primăverii arabe” şi a furtunii diplomatice pe care a provocat-o în Orientul Mijlociu, a mai declarat şeful Pentagonului. „Înţeleg ideea că acesta nu este momentul pentru continuarea procesului de pace şi că evenimentele din lumea arabă ameninţă o dată în plus idealul unui stat Israel sigur, evreiesc şi democratic, dar nu sunt de acord cu ea”, a mai declarat Panetta.În accepţiunea sa, Israelul ar trebui să-şi asume riscuri mai ales pentru a scoate din impas procesul de pace cu palestinienii. „Pentru moment, problema este că nu reuşim să-i aducem la acea blestemată masă (a negocierilor), în aşa fel încât măcar să discute despre divergenţele lor”, a afirmat ministrul american al Apărării.

SUA sunt garantul securităţii statului evreu şi al stabilităţii regionale şi se obligă să împiedice Iranul să se doteze cu arma atomică, a mai afirmat responsabilul. Dar, „Israelul are la rândul său responsabilitatea de a urmări aceste obiective comune, de a contribui la obiective israeliene şi americane în materie de securitate.” Panetta a adăugat: „Cred că securitatea se sprijină pe un aparat militar puternic, dar şi pe o diplomaţie puternică şi, din nefericiere, în ultimii ani, am asistat la izolarea Israelului de partenerii săi tradiţionali în regiune”. Numărul unu de la Pentagon a invitat de asemenea guvernul condus de Benjamin Netanyahu, să se reapropie de Turcia, Egipt şi Iordania.

Relaţiile Israelului cu Turcia, care erau cordiale şi fructuoase mai ales în domeniul apărării, s-au deteriorat considerabil de la luarea cu asalt, anul trecut,  a convoiului de nave turceşti cu ajutoare pentru Fâşia Gaza. Nouă militanţi turci propalestinieni ambarcaţi în cadrul unei misiuni umanitare pentru a sparge blocada instituită de Israel în jurul Fâşiei Gaza au fost ucişi în cursul înfruntării cu forţe speciale israeliene. Guvernul de la Ankara a cerut din partea statului evreu scuze oficiale pentru acest incident, ceea ce autorităţile israeliene au refuzat. „Israelul, Turcia şi SUA sunt interesate de o reconciliere turco-israeliană şi Israelul şi Turcia trebuie să facă mai mult pentru a-şi ameliora relaţiile”, a mai declarat în context Panetta.

Alungarea de la putere a fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, pe 11 februarie anul acesta, a deschis calea pentru personalităţi politice mai ostile Israelului în Egipt. Guvernul israelian analizează cu mare atenţie legislativele în plină desfăşurare pe malurile Nilului. Prima etapă a parlamentarelor pare a fi câştigată acolo de frăţiile musulmane. Rezultatul oficial este aşteptat în Egipt la finele lunii ianuarie 2012. – www.promptmedia.ro, sursa – Deutsche Welle România

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.