Acasă Politic Belgrad: Procurorii din Serbia investighează crimele de război comise de presă

Belgrad: Procurorii din Serbia investighează crimele de război comise de presă

DISTRIBUIȚI

106882 – 11012012 – Procuratura din Belgrad a anunţat că vor fi demarate procese ale jurnaliştilor responsabili de incitare la crime de război în anii 1990 în fosta Iugoslavie.

Luna trecută, procuratura pentru crime de război din Serbia a publicat un raport despre investigaţia lansată asupra unor jurnalişti sârbi cu privire la presupusul lor rol în incitarea la crime de război în anii 1990, potrivit SETimes.

În „Cuvinte şi fărădelegi: solicitarea sau incitarea la crime de război în presa sârbă în 1991 şi 1992”, „am anunţat un exemplu concret, cauzele şi consecinţele, precum şi analiza generală a societăţii de atunci”, a declarat procurorul adjunct pentru crime de război Bruno Vekaric, adăugând că investigaţia încă nu are câteva detalii necesare pentru a începe procedurile judiciare.

Din iulie 2009, când Asociaţia Independentă a Jurnaliştilor Sârbi (NUNS) a publicat un raport asupra criminalităţii, unii jurnalişti sunt investigaţi pentru comportamentul lor profesional de la începutul anilor 1990 şi pentru responsabilitatea lor în infracţiunea de incitare la comiterea de genocid şi crime de război.

După ce a inspectat numeroase relatări ale presei de la începutul anilor 1990, procuratura declară că propaganda mediatică din fosta Iugoslavie a fost un preludiu al conflictului armat care a urmat.

„Obiectivul propagandei regimului lui Slobodan Milosevic a fost să dezumanizeze complet oponenţii din conflictul armat, adesea periclitându-le dreptul acestora la viaţă”, a declarat procurorul-şef pentru crime de război al Serbiei, Vladimir Vukcevic. El adaugă că acestea sunt crime complicate din punct de vedere faptic şi legal, dar că este importantă judecarea celor care au participat la acestea.

Deşi în Serbia este binecunoscut faptul că mare parte a presei locale din timpul regimului lui Milosevic făcea parte din maşina de război, Curtea de Onoare a Asociaţiei Jurnaliştilor din Serbia (UNS) a exclus opt redactori-şef din rândurile sale în 2000 din cauza comportamentului lor de la acea dată. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.