Acasă Politic Bucureşti: Sase din zece români nu cred că vor pleca în vacanță...

Bucureşti: Sase din zece români nu cred că vor pleca în vacanță în anul 2012

DISTRIBUIȚI

106883 – 11012012 – Anul 2012 este unul al prudenței și al nevoii de siguranță pentru români. Este concluzia cea mai importantă care reiese din studiul „Proiecții sociale ale românilor pentru anul 2012″ realizată de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES la mijlocul lunii decembrie 2011. Conform datelor rezultate din studiul amintit, românii tind să avanseze sume modeste în ceea ce privesc veniturile minime de care au nevoie pentru un trai decent și, în același timp, sunt mai puțin nemulțumiți cu privire la nivelul de trai actual. Au puține speranțe cu privire la capacitatea lor de a face economii, sunt extrem de prudenți atunci când vine vorma despre perspectivele de a face investiții sau achiziții și, în același timp, siguranța este cuvântul de ordine în ceea ce privește locul de muncă.


 În acest context, devine explicabil de ce 6 din 10 români nu cred că vor pleca în vacanță în anul 2012, iar cei care își proiectează concediul de anul viitor tind să aloce sume care se situează, majoritatea, sub 500 de euro. Toate aceste tendințe se acutizează de la un an la altul, pe fondul crizei financiare, în acest sens studiul prezintă comparativ indicatori măsurați și în anul 2010 pentru proiecția anului 2011. Totuși, studiul consemnează o evoluție de încredere – este vorba despre încrederea în moneda națională care înregistrează un progres de 11 procente în detrimental încrederii în moneda europeană.

Studiul „Proiecții sociale ale românilor pentru anul 2012″ a fost realizat în data de 13 decembrie 2011, pe un eșantion de 1.435 de indivizi din toate regiunile țării, iar pentru ilustrarea evoluției indicatorilor s-a utilizat un studio similar realizat în data de 8 decembrie 2010.

Românii nu au încredere în dolar – Leul este moneda în care românii au cea mai mare încredere (49%), urmată de euro (33%) și, mai apoi, de dolar (12%). Încrederea în moneda națională crește cu 11 procente față de anul anterior, în detrimentul încrederii în euro. Persoanele fără studii sau cu studii primare, respectiv cele cu studii medii declară în mai mare măsură decât cele cu studii superioare că leul este moneda în care au cea mai mare încredere. Spre deosebire de primele două categorii, intelectualii au încredere mai mare în dolar.

Răspunsurile oferite la chestionarul propus de IRES denotă că, din punct de vedere financiar, românii nu sunt foarte optimiști în ceea ce privește viitorul. Majoritatea, 56%, declară că nu vor pune deoparte nici o sumă de bani.

Femeile (62,1%), în mai mare măsură decât bărbații (48,6%) sunt convinse că în 2012 nu vor economisi nici o sumă. Convingerea că 2012 nu va fi un an în care să se poată economisi este mai pregnantă în rândul celor cu un nivel mai redus de educație. Cu toate acestea, comparativ cu anul trecut, crește ușor (4%) proporția celor care declară că ar economisi cel puțin 5.000 de lei.

Criza locurilor de muncă se reflectă în mod pregnant în răspunsurile oferite de către persoanele intervievate. 63% dintre cei chestionați nu au un loc de muncă în momentul de față, în timp ce doar 37% din populație este ocupată în prezent.

Nivelul de educație pare să fie un factor relevant în analiza gradului de ocupare, respectiv cu cât acesta este mai ridicat, cu atât este mai mare gradul în care intervievații dețin un loc de muncă. Astfel, dintre cei fără studii sau cu studii primare doar 7,8% au un loc de muncă, același lucru fiind valabil pentru 39,3% dintre persoanele cu studii medii și pentru 59,3% dintre absolvenții de studii superioare.

15% dintre români doresc să își schimbe locul de muncă în anul care urmează – 15% dintre români doresc să își schimbe locul de muncă în anul care urmează, cu 6% mai puțin decât în 2010. Procentul este calculat din totalul celor care au declarat că au un loc de muncă în prezent. Deși majoritatea dintre aceștia spun că și-ar dori să lucreze în țară (56%), un procent semnificativ dintre români, 44%, speră ca anul viitor să lucreze în străinătate, acest procent prezentând o creștere de 7 puncte comparativ cu anul trecut. Această tendință este mai pregnantă în rândul tinerilor cu vârste între 18-35 de ani care ar dori să își schimbe locul de muncă în anul care urmează (51,6%).

Efectele crizei financiare, dar și ale celei a locurilor de muncă se reflectă în speranțele pe care românii le au vizavi de slujba lor. 41% dintre cei care au un loc de muncă speră ca anul 2012 să le aducă mai mulți bani, iar 40% și-ar dori mai multă siguranță.

Femeile par a fi mai nemulțumite de slujba lor, din punct de vedere financiar, întrucât acestea declară în măsură mai mare decât bărbații că și-ar dori venituri mai mari în anul care vine. Diferențe apar și din perspectiva mediului de rezidență, astfel încât orășenii (50,8%) speră în mai mare măsură decât locuitorii din mediul rural (24%) să obțină o mai mare siguranță a locului de muncă. Față de anul 2010, scade proporția respondenților care și-ar dori mai mulți bani și crește cea a celor care își doresc mai multă siguranță la locul de muncă cu 10 procente.

Dat fiind contextul actual, ambițiile legate de diferite investiții sunt destul de temperate. În general, oamenii declară că nu vor face investiții majore, cum ar fi cumpărarea unei case, a unei mașini, a mobilei, a unui televizor sau a altor obiecte de acest tip. Probabil mai mult din necesitate, 60%, respectiv 64% dintre respondenți intenționează să cumpere îmbrăcăminte sau încălțăminte de sezon. Nici cărțile nu se vor bucura în 2012 de prea mulți cumpărători, întrucât 56% dintre români nu intenționează să facă astfel de achiziții.

În general, bărbații par a fi mai îndrăzneți decât femeile în ceea ce privește diferite investiții. Spre exemplu, 13% dintre bărbați declară că vor investi anul viitor în aparatură audio, în timp ce femeile prevăd acest lucru în procent de doar 5,4%. Mai mult, bărbații sunt mai hotărâți să investească în 2012 în îmbrăcăminte de sezon. (bărbați – 66,7%; femei – 52,7%).

O proporție semnificativă a locuitorilor țării nu crede că va pleca în vacanță în anul 2012. Dintre cei care, totuși, își fac planuri pentru petrecerea concediului, 14% intenționează să-l facă în străinătate, iar 23% au de gând să-și petreacă vacanța în țară.

Concediile în străinătate sunt preferate mai degrabă de persoanele cu un grad înalt de educație (24,9%), decât de cele cu studii medii (14,2%) sau cu studii primare/ fără studii (2,3%). Sumele alocate pentru vacanța sau vacanțele din 2012 nu sunt, însă, foarte mari. Majoritatea oamenilor care intenționează să plece în vacanță (54%) declară că vor cheltui între 100 – 500 de euro. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.