Acasă Politic Orsova: A castigat 20.000 de euro din naivitatea romanilor trimisi ca sclavi...

Orsova: A castigat 20.000 de euro din naivitatea romanilor trimisi ca sclavi in Cehia

DISTRIBUIȚI

107263 – 24012012 – Poliţiştii de frontieră orşoveni împreună cu ofiţeri din cadrul DGIPI Mehedinţi şi sub coordonarea unui procuror DIICOT au documentat activitatea infracţională a unui reşiţean, care în perioada august 2011 – ianuarie 2012 a traficat pe relaţia România – Cehia peste 70 de persoane din judeţele Mehedinţi şi Caraş Severin. Majoritatea persoanelor racolate şi traficate nu aveau un loc de muncă stabil, nu aveau instruire şcolară şi aveau o situaţie materială precară. Traficantul din municipiul Reşiţa a obţinut din exploatarea prin muncă a celor 70 de victime peste 20.000 de euro.

În luna august 2011, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Orşova, au obţinut informaţii că traficantul, în vârstă de 27 ani, se ocupă cu „recrutarea” de persoane cu o stare materială precară, de preferinţă muncitori constructori cărora le promitea locuri de muncă în construcţii, plătite cu sume cuprinse între 1.700 şi 2.000 euro, în oraşe din Cehia.      

Deplasându-se frecvent în Cehia şi având relaţii de afaceri cu diverşi cetăţeni din această ţară, traficantul român a profitat de naivitatea unor persoane cu situaţie materială precară şi fără instruire şcolară şi în perioada august 2011 – ianuarie 2012 a racolat şi transportat din localităţile Turnu Severin, Topleţ şi Plugova, mai multe persoane cărora le promitea locuri de muncă în construcţii în Cehia. Reşiţeanul racola persoanele respective din faţa agenţiilor de ocupare a forţei de muncă, din rândul persoanelor aflate în şomaj, de profesie muncitori constructori.

Ajunşi în Cehia, traficantul îi punea pe muncitorii racolaţi la dispoziţia patronilor de şantier. Pentru fiecare persoană adusă la muncă în această ţară reşiţeanul primea de la patronii cehi 80 de euro.

Procurorul DIICOT Mehedinţi şi poliţiştii de frontieră orşoveni au identificat şapte persoane din judeţele Mehedinţi şi Caraş Severin, cu vârste cuprinse între 24 si 50 de ani, care au fost traficate si exploatate prin muncă în localităţile Podborany şi Ludzec din Cehia de către traficant.

       Pe şantierele de construcţii victimele lucrau peste 12 ore pe zi indiferent de condiţiile meteo, nu aveau nicio zi liberă pe lună, iar singurii bani primiţi erau cele 1.000 de coroane (40 de euro) săptămânal la o echipă de cinci persoane, bani necesari pentru mâncare.

       Mai mult, victimelor li se promitea că plata banilor pentru munca prestată se va face la finalizarea lucrării, însă cu o săptămână înainte de a fi gata lucrarea, acestea erau mutare pe alte şantiere de construcţii, scopul fiind acela de a nu fi plătite salariile.

     Deşi transportul unei persoane până în Cehia costă 80 de euro, traficantul le cerea persoanelor racolate 170 de euro la urcarea în mijlocul de transport.

La sfârşitul săptămânii trecute, Tribunalul Mehedinţi a dispus arestarea preventivă a reşiţeanului pentru infracţiunea de trafic de persoane în formă continuată.Dacă va fi găsit vinovat acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea între 3 şi 15 ani. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.