Acasă Politic Bruxelles: Catalin Ivan: Romania se confrunta cu o criza sistemica in privinta...

Bruxelles: Catalin Ivan: Romania se confrunta cu o criza sistemica in privinta absorbtiei fondurilor UE

DISTRIBUIȚI

108095 – 22022012 – Cătălin Ivan, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, atrage atenţia că noua sancţiune aplicată României, sub forma întreruperii plăţii a 3,5 miliarde de euro pentru POSDRU, certifică faptul că România se confruntă, de fapt, cu o criză sistemică pe care autorităţile nu mai reuşesc să o ascundă.

            Eurodeputatul afirmă că semnalele tot mai ferme primite din partea autorităţilor europene nu sunt doar cazuri izolate, ci reflectă modul complet eronat în care funcţionează aparatul de absorbţie a fondurilor europene.

            „Este pentru a treia oară, în mai puţin de 12 luni, când Comisia Europeană transmite României un semnal de o asemenea gravitate. Nu este doar o problemă punctuală. În iunie 2011, CE a suspendat plăţi în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro pentru Axa 2 a POR, iar în ianuarie 2012, aceeaşi Comisie a ameninţat cu procedura de infringement, pentru încălcarea normelor europene în materie de achiziţii publice pe un contract în valoare de 110 milioane euro atribuit de Primaria sectorului 3 din Bucureşti. Aceste sancţiuni ne arată că autorităţile europene nu au încredere în capacitatea României de a gestiona banii europeni. Este esenţial ca beneficiarii să nu aibă de suferit din cauza sancţiunilor adresate autorităţilor incompetente”, afirmă Cătălin Ivan.

            Totodată, europarlamentarul PSD subliniază că problema absorbţiei de fonduri europene este fundamentală pentru România in perioada următoare: „Există dovezi ale incompetenţei autorităţilor de la Bucureşti observabile direct: România a absorbit, în 5 ani de zile, doar 5,5% din fondurile europene, iar în prima lună a acestui an nu s-a reuşit atragerea vreunui ban. Este evident că s-a ajuns la o adevărată criza sistemică, o criză pe care autorităţile, în ciuda încercărilor, nu mai reuşesc s-o ascundă”, arată Ivan, care atrage atenţia că USL a propus deja public o serie de soluţii de eficientizare a absorbţiei si gestionării de bani europeni, precum: responsabilizarea factorului politic prin declaraţii naţionale de management, semnate la nivel ministerial, legislaţie unică privind achiziţiile publice, în acord cu exigenţele UE, crearea unui corp de audit unic, precum şi crearea unui corp de contestaţie unic şi experimentat. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.