Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeană, ingrijorată de scaderea resurselor de hrana

Bruxelles: Comisia Europeană, ingrijorată de scaderea resurselor de hrana

DISTRIBUIȚI

107553 – 02022012 – Până în 2050, populaţia lumii va ajunge la nouă miliarde, iar cererea de alimente, furaje şi fibre la nivel mondial se preconizează că va creşte cu 70%. Pentru a prospera în acest context, va trebui ca economiile să utilizeze resursele naturale într-un mod mult mai eficient. Modul în care consumăm şi producem va fi esenţial pentru succesul sau eşecul Europei în acest domeniu. Din acest motiv, Comisia intenţionează să revizuiască politicile UE în domeniul consumului şi producţiei şi a lansat în acest sens o consultare publică care va rămâne deschisă până la data de 3 aprilie.

După cum s-a indicat în Foaia de parcurs către o Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, adoptată anul trecut în septembrie, dacă dorim să ne putem satisface necesităţile şi să ne menţinem acelaşi nivel de trai şi în viitor, va trebui ca societăţile să producă mai multă valoare adăugată utilizând mai puţine materii prime, iar consumatorii vor trebui să adopte modele de consum mai sustenabile în ceea ce priveşte produsele şi serviciile.  Având în vedere cele de mai sus, Comisia Europeană îşi revizuieşte în prezent măsurile cu privire la consumul şi producţia durabile (SCP), pentru a se asigura că acestea ajută Europa să îşi utilizeze mai eficient resursele, orientând-o totodată spre o dezvoltare durabilă pe termen lung.

În contextul revizuirii politicii sale în domeniul SCP, Comisia a lansat o amplă consultare publică cu privire la măsurile adoptate în patru sectoare importante. În următoarele 9 săptămâni, se vor solicita opinii referitoare la diferitele opţiuni privind o viitoare politică mai ambiţioasă în domeniul SCP. Această consultare online face parte dintr-un proces mai larg de reflecţie care va sta la baza unor iniţiative strategice programate pentru adoptare înainte de sfârşitul anului 2012.

Consultarea publică invită toate părţile interesate să îşi exprime opiniile cu privire la cele mai bune modalităţi de ameliorare a politicilor UE în domeniul consumului şi producţiei durabile în patru sectoare, cu scopul de a furniza un feedback orientat cu privire la: politicile în domeniul proiectării produselor, reciclării şi gestionării deşeurilor etc.; achiziţiile publice ecologice (încurajarea organismelor publice să favorizeze soluţiile ecologice); măsurile vizând ameliorarea performanţei de mediu a produselor (amprenta ecologică a produsului – PEF); măsurile vizând ameliorarea performanţei de mediu a organizaţiilor (amprenta ecologică a organizaţiei – OEF).

Este vorba despre o consultare amplă, care acoperă ansamblul politicilor UE şi, prin urmare, cuprinde aproximativ 50 de întrebări. Aproape jumătate dintre acestea se adresează publicului larg, iar restul vizează părţile interesate mai specializate, cum sunt guvernele, asociaţiile industriale şi companiile private.

Consumul şi producţia durabile au reprezentat un obiectiv fundamental al Uniunii Europene încă de la semnarea, în 1992, la Maastricht, a Tratatului privind Uniunea Europeană. Ideea centrală este că trebuie să ne satisfacem propriile necesităţi în materie de consum astfel încât să nu lipsim generaţiile viitoare de capacitatea de a-şi satisface la rândul lor propriile necesităţi. Tratatul solicită includerea considerentelor şi obiectivelor în materie de dezvoltare durabilă în toate politicile europene, astfel încât acestea să poată contribui în mod integrat la îndeplinirea obiectivelor economice, de mediu şi sociale.

Un prim pachet de măsuri şi propuneri structurate şi sinergetice vizând îmbunătăţirea performanţei de mediu a produselor şi stimularea cererii de produse mai sustenabile a fost inclusă în Planul de acţiune privind consumul şi producţia durabile şi politica industrială durabilă, publicat în 2008.  În acest cadru, s-au concretizat deja multe iniţiative, dar trebuie elaborate planuri mai ambiţioase pentru a contracara efectele negative ale consumului asupra mediului şi pentru a permite consumatorilor să treacă la un consum eficient în ceea ce priveşte resursele.

Contextul strategic real al politicii în domeniul consumului şi producţiei durabile (SCP) şi al politicii industriale durabile (SIP) este Strategia Europa 2020, care îşi propune să asigure o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii şi care este în prezent principala strategie a Europei pentru generarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă.  Politica în domeniul SCP este importantă şi pentru iniţiativa prioritară privind utilizarea eficientă a resurselor din cadrul Strategiei Europa 2020, deoarece contribuie la transpunerea obiectivelor de nivel macro ale politicii în domeniul utilizării eficiente a resurselor (separarea creşterii economice de utilizarea resurselor şi de degradarea mediului) la nivel micro, încurajându-i astfel pe actorii economici individuali să realizeze cele mai bune performanţe de mediu posibile la nivel economic. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.