Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeana cere Romaniei eforturi mai mari in lupta anticoruptie

Bruxelles: Comisia Europeana cere Romaniei eforturi mai mari in lupta anticoruptie

DISTRIBUIȚI

107716 – 08022012 –  Comisia Europeana isi exprima ingrijorarea privind integritatea sistemului judiciar din Romania, mentionand nevoia de suport total pentru strategia nationala anticoruptie, in raportul privind justitia din Romania dat publicitatii miercuri. Cu toate acestea, Comisia a remarcat o accelerare a proceselor de coruptie la nivel inalt si progrese ale DNA si ANI. Se cer mai multe eforturi pentru rezultate semnificative, inainte de evaluarea urmatoare, care va avea loc in vara. „Pentru a continua o reforma juridica, Comisia recomanda Romaniei sa adopte un plan de implementare a Codului de Procedura Civila, a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, sa furnizeze suficiente resurse pentru reorganizarea necesara a sistemului juridic,

 sa imbunatateasca antrenamentul si recrutarea, sa consolideze capacitatea Institutului National de Magistratura si sa creeze un cadru de cooperare cu sistemul juridic si cu societatea civila, pentru a monitoriza progresul reformelor juridice”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Totodata, Comisia a observat domeniile in care Romania a facut progrese in lupta impotriva coruptiei: proiectul de lege privind confiscarea extinsa, la nivelul Parlamentului, dar si continuarea activitatii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care au au continuat sa aduca in instanta o serie de cazuri importante.

Raportul arata si domeniile in care este asteptat sa se inregistreze progrese in lunile urmatoare. Printre acestea se numara implmentarea unor noi coduri, precum si consolidarea integritatii si responsabilitatii in cadrul sistemului judiciar.

Raportul este unul interimar privind progresul sub Mecanismul de Cooperare si Verificare din Romania si este publicat de doua ori pe an. El se bazeaza pe contributii ale Guvernului Romaniei, ale serviciilor Comisiei, statelor membre, dar si ale ONG-urilor. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.