Acasă Politic Bruxelles: Sase europarlamentari ii cer premierului Ungureanu blocarea proiectului Rosia Montana

Bruxelles: Sase europarlamentari ii cer premierului Ungureanu blocarea proiectului Rosia Montana

DISTRIBUIȚI

107963 – 16022012 – Şase europarlamentari, printre care trei din Romania, ii cer premierului Mihai Razvan Ungureanu, prin intermediul unei scrisori deschise, sa blocheze de urgenta proiectul minier cu cianuri de la Rosia Montana. Romania ultimelor luni este scena unor infruntari de idei, de mesaje si scandari in piete si pe strazi. Dupa o lunga perioada de acalmie, cetatenii romani au inceput sa-si revendice drepturile, pe lista acestor revendicari regasindu-se si salvarea Rosiei Montane. Problemele proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana sunt multiple si ele tin de protectia mediului, de nevoia folosirii resurselor in scop national, precum si de coruptia politica si sponsorizarea politicienilor aflati in inalte functii publice de catre companii private.

Dupa cum bine stiti, domnule prim-ministru, controversa ce s-a nascut in jurul proiectului demarat de catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), nu este noua, insa a capatat cu totul alte proportii o data cu declaratiile Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, de sustinere a acestui proiect, precum si acutizarea campaniei de publicitate a RMGC.

Am apelat la formula unei scrisori deschise deoarece, la toate demersurile de pana acum, fie ca ele apartineau Academiei Romane, Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Universitatii Babes-Bolyai sau unor remarcabili oameni de stiinta, guvernul anterior s-a aratat orb si surd.

Se impune constituirea unui grup de lucru cu adevarat independent si obiectiv care sa analizeze proiectul in toata complexitatea sa. Acest grup trebuie sa tina cont de opiniile oamenilor de stiinta romani care si-au exprimat legitime si repetate ingrijorari. De asemenea, acest grup trebuie sa aiba in vedere proiectele de exploatare miniera similare din Europa, cu scopul indeplinirii unor conditii esentiale in ceea ce priveste utilizarea celei mai bune solutii tehnice, a beneficiilor statului roman dar si a solutiilor de reducere a emisiilor nocive pentru mediu.

Domnule prim-ministru, va solicitam blocarea de urgenta a proiectului minier cu cianuri, prin suspendarea procesului de avizare pana la pronuntarea unei comisii de experti independenti, departe de influentele banilor companiilor direct interesate de inceperea acestui proiect. Singurele principii care trebuie sa conteze in luarea deciziei privind Rosia Montana trebuie sa fie adevarul, interesul national si dezvoltarea durabila a regiunii. In acest moment, ne aflam foarte departe de intrunirea acestor conditii si le datorati romanilor stoparea acestui proces profund nociv.

Ca membri ai Parlamentului European, convinsi de nevoia de dezvoltare a Romaniei, in contextul unor politici responsabile, va punem la dispozitie toata informatia pe care am acumulat-o in aceasta perioada. Pe aceasta cale va anuntam ca vom depune la Registratura Guvernului aceasta scrisoare cu anexele aferente”, se arata in scrisoarea semnata de europarlamentarii Marita Ulvskog, Daciana Sarbu, Inès Ayala Sender, Victor Boştinaru, Gerald Hafner si Renate Weber. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.