Acasă Politic Bucuresti: Legea Lustratiei a fost adoptata de Parlament

Bucuresti: Legea Lustratiei a fost adoptata de Parlament

DISTRIBUIȚI

108265 – 28022012 – Legea Lustratiei modificata in concordanta cu precizarile Curtii Constitutionale din 2010 a fost adoptata marti de Parlament. Legea a fost votata marti de Camera Deputatilor, care este for decizional. In sala au fost insa prezenti doar 173 de parlamentari ai Puterii. 167 dintre ei au votat pentru. Rezultatul a fost aplaudat de cei prezenti, inclusiv de revolutionarii aflati la balcoane, in frunte cu Teodor Maries, liderul Asociatiei 21 Decembrie.

Potrivit noii legi, cei care au facut parte din aparatul politic al fostei puteri comuniste si din aparatul represiv nu vor mai putea sa fie numiti in functii publice timp de 5 ani de la intrarea in vigoare a legii.

Intre acestia figureaza toti cei care au facut parte din guvernele Romaniei in perioada 1945-1989, de la nivel de ministri pana la secretari de stat, dar si cei din nomenclatura judeteana, cum ar fi prim-secretarii sau secretarii de judet. De asemenea, sunt lustrabili procurorii care au fost presedinti de sectii, procurori generali sau procurori generali adjuncti.

Legea mai prevede, printre altele, ca vor fi lustrate persoanele care au avut functii politice de conducere retribuite de PCR, in aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Roman, membrii si membrii supleanti ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de ministri, directorii de editura.

Legea lustratiei a fost adoptata pentru prima oara in mai 2010 de catre Camera Deputatilor. Initiata de parlamentari liberali, intre care Eugen Nicolaescu, Adrian Cioroianu, Mona Musca, legea fusese adoptata la limita, in cursul anului 2006, de Senat, insa de atunci pana in 2010 a ramas blocata la Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis insa, pe 7 iunie 2010, ca Legea Lustratiei este neconstitutionala, deoarece incalca dreptul de a fi ales, consacrat prin Constitutie. Mai mult, judecatorii credeau ca limitarea dreptului de a fi ales, impusa prin legea contestata „aduce atingere insasi existentei dreptului si nu isi justifica necesitatea intr-o societate democratica”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.