Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeana vrea sa modifice normele in materie de insolventa

Bruxelles: Comisia Europeana vrea sa modifice normele in materie de insolventa

DISTRIBUIȚI

109168 – 30032012 – Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind modernizarea normelor UE în materie de insolvenţă. Normele existente datează din 2000 şi stabilesc modul în care procedurile în caz de faliment – al întreprinderilor sau ale persoanelor fizice – ar trebui coordonate între mai multe ţări ale UE. Rezultatele consultării vor contribui la a stabili dacă şi în ce mod regulamentul existent trebuie revizuit pentru a stimula întreprinderile şi piaţa unică a UE. Consultarea se înscrie în eforturile UE de a păstra locurile de muncă şi de a promova redresarea economică, creşterea durabilă şi majorarea ratei investiţiilor, astfel cum se prevede în Strategia Europa 2020.

Într-o economie dinamică şi modernă, cazurile de insolvenţă fac parte din viaţă. Circa jumătate din întreprinderi supravieţuiesc mai puţin de cinci ani. În 2010, în UE un număr total de 220 000 de întreprinderi au intrat în lichidare, ceea ce înseamnă că, zilnic, şi-au încetat activitatea circa 600 de întreprinderi din Europa. Această tendinţă a continuat să se înregistreze şi în 2011. Prin urmare, este esenţial să existe dispoziţii legale moderne şi proceduri eficiente pentru a ajuta întreprinderile care au forţă economică suficientă, să surmonteze dificultăţile financiare şi să beneficieze de „o a doua şansă”.

“O legislaţie modernă în materie de insolvenţă este esenţială pentru stabilitatea financiară şi pentru eficienţa sistemului financiar. Reprezintă o parte esenţială a unei pieţe unice moderne şi îi încurajează pe întreprinzători să îşi asume riscuri. Și, dacă este necesar, oferă o procedură clară prin care întreprinderile îşi pot înceta activitatea”, a afirmat comisarul UE pentru justiţie, dna Viviane Reding. „O legislaţie modernă în materie de insolvenţă va contribui la consolidarea economiei, întrucât va oferi o a doua şansă întreprinderilor solide din punct de vedere financiar, dar care întâmpină dificultăţi financiare pe termen scurt. Din acest motiv, am lansat o consultare care se adresează atât întreprinderilor, cât şi juriştilor, autorităţilor judiciare şi publicului larg.” Regulamentul privind procedurile de insolvenţă din 2000 a îmbunătăţit securitatea juridică şi a facilitat cooperarea în ceea ce priveşte tratarea cazurilor transfrontaliere de insolvenţă. Însă, după zece ani de aplicare, este necesară revizuirea lui, ca urmare a evoluţiilor importante din cadrul legislaţiilor naţionale în materie de insolvenţă şi a schimbărilor considerabile survenite în ceea ce priveşte mediul economic şi politic.

Comisia consultă întreprinderile mici şi mari, persoanele care desfăşoară activităţi independente, practicienii din domeniul insolvenţei, autorităţile judiciare, autorităţile publice, creditorii, cadrele universitare şi publicul larg cu privire la experienţa lor în materie de insolvenţă, în special în procedurile transfrontaliere de insolvenţă. Răspunsurile lor vor ajuta Comisia să stabilească dacă şi în ce mod cadrul legal actual ar trebui îmbunătăţit şi modernizat. Consultarea este deschisă până la 21 iunie 2012. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.