Acasă Politic Bruxelles: Monica Macovei: “Trebuie sa ne asiguram ca agentiile europene cheltuie corect...

Bruxelles: Monica Macovei: “Trebuie sa ne asiguram ca agentiile europene cheltuie corect banii”

DISTRIBUIȚI

108346 – 01032012 – Comisia pentru control bugetar a Parlamentului European a inceput joi dezbaterile pe marginea descarcarii de gestiune a Agentiilor europene pentru anul 2010, la care raportor este europarlamentarul Monica Macovei.

“Ma intereseaza sa avem o imagine clara despre utilitatea si valoarea adaugata a fiecarei agentii, a raportului cost–eficienta si sa discutam daca este necesar sa cheltuim toti acesti bani, mai ales in aceasta perioada de criza”, a declarat Monica Macovei in cadrul unei conferinte de presa.

Monica Macovei a subliniat ca a avut loc o crestere semnificativa a numarului agentiilor – de la 3 in anul 2000, la 24 in 2010, iar in prezent sunt 27 – si ca a crescut si contributia Uniunii Europene la bugetele Agentiilor – in 2010 a fost de peste 620 de milioane de euro.

“Daca le cerem statelor membre sa reduca cheltuielile, e bine ca si Uniunea Europeana sa faca acelasi lucru”, a adaugat europarlamentarul, care a elaborat proiectul raportului general si rapoartele specifice pentru 24 de Agentii europene si pentru cele 7 intreprinderi comune (Joint Undertaking).

Intreprinderile comune sunt parteneriate public-private si au primit de la Uniune, in 2010, peste 500 de milioane de euro.

In privinta unor posibile conflicte de interese semnalate la unele agentii, Monica Macovei considera ca acestea trebuie tratate cu atentie deosebita, cat timp pot genera acte de coruptie. “Le-am cerut agentiilor sa publice CV-urile membrilor Consiliilor de Administratie, dar si pe ale expertilor care lucreaza in agentii, pentru a vedea cine sunt aceste persoane si daca au lucrat in industrii si companii pentru care acum trebuie sa certifice anumite produse”, a explicat Monica Macovei una din propunerile pe care le face in proiectul raportului de descarcare de gestiune a Agentiilor europene.

Monica Macovei a precizat ca va accepta amendamente, dar ca nu poate renunta la convingerile sale in anumite puncte cheie, cum sunt conflictele de interese si imbunatatirea activitatii Curtii Europene de Conturi, singura institutie de audit extern care ofera informatii despre cum sunt cheltuiti banii Uniunii. “Trebuie sa ofere informatii, nu poate doar sa spuna Noi controlam, credeti-ne, totul e bine. Nu acesta este modul prin care ii asiguri pe cetateni ca banii sunt cheltuiti corespunzator , a spus Monica Macovei.

Amendamentele la proiectul de raport pot fi depuse pana luni, 5 martie, iar votul in Comisa de control bugetar urmeaza sa aiba loc pe 27 martie 2012. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.