Acasă Politic Bucuresti: În Ministerul de Interne proasta gestiune a resurselor umane continuă

Bucuresti: În Ministerul de Interne proasta gestiune a resurselor umane continuă

DISTRIBUIȚI

108618 – 12032012 – Referitor la declaraţiile presedintelui Traian Băsescu cu privire la reorganizarea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), conducerea sindicatului Pro Lex sustine că seful statului a fost ”doar observator”. Sindicatul „Pro Lex” atrăgea atunci atenţia asupra încălcării legii cu privire la încadrarea poliţiştilor din sursă externă şi nu din şcolile de poliţie în perioada 2006 – 2007, ocupării funcţiilor tipice de ofiţeri de poliţie, atât de execuţie, cât mai ales de conducere, de către persoane încadrate ca specialişti (cu studii superioare în alte specializări decât cele predate în Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”) si nerespectării criteriului de pregătire profesională în selecţionarea personalului ca urmare a reorganizării instituţiei.

Practic, din cauza politicii defectuoase a Direcţiei Generale de Resurse Umane din Ministerul Administraţiei şi Internelor, în loc să şcolarizeze mai multe persoane pentru acoperirea deficitului de personal, s-a apelat la varianta încadrării directe a mii de oameni, deşi legea interzicea acest lucru. Cu ocazia reorganizării MAI din 2011 nu s-a ţinut cont de criteriile prevăzute de lege pentru selecţionarea personalului, departajarea efectuându-se pe baza probei subiective, interviul. Astfel, au fost cazuri când absolvenţii şcolilor de poliţie au fost daţi afară din Poliţie, în locul celor cu relaţii şi fără pregătire profesională corespunzătoare, sustin sindicalistii. ”Proasta gestiune a resurselor umane continuă şi în prezent, şcolind mult mai multe persoane decât nevoile ministerului. S-a ajuns la situaţia ca promoţia 2011 de absolvenţi ai şcolilor de agenţi de poliţie să nu fie încadrată până la această dată, existând probabilitatea să avem două promoţii fără locuri de muncă disponibile”. De asemenea, Sindicatul „Pro Lex” a solicitat ca poliţişti să fie doar cei ce desfăşoară activitate de poliţie, celorlalţi să li se transforme posturile în funcţii publice generale sau contractuale, potrivit atribuţiilor postului. E vorba despre sportivii, cântăreţii, juriştii, contabilii, fochiştii, şoferii şi paznicii care erau poliţişti deşi nu exercitau atribuţii specifice Poliţiei Române. În lipsa calităţii de poliţişti, mulţi dintre aceştia nu ar mai fi avut acces la autorizaţie de port armă.

În prezent, ca şi cu ocazia reorganizării MAI, sindicalistii semnalează fenomenul de încălcare a legii cu ocazia ocupării funcţiilor publice de conducere de către persoane care nu sunt absolvente a şcolilor de poliţie şi nici nu au studii în specialitatea ştiinţelor juridice. Situaţia a ajuns atât de gravă încât prin sistemul de rudenie şi relaţii, cei fără pregătire profesională în şcolile de poliţie (absolvenţii cu specialitatea teologie, zootehnie, inginerie, educaţie fizică etc.) sunt preferaţi la ocuparea funcţiilor de conducere din Poliţie. Numai în Ministerul Administraţiei şi Internelor fişele de post şi condiţiile de ocupare a posturilor se modifică după oameni. Prin sistemul derogărilor („încălcarea prevederilor legale cu acordul conducerii”), ofiţerii încadraţi din sursă externă nu mai trec prin filtrul stabilit pentru cei proveniţi din Academia de Poliţie, unde gramatica şi cunoaşterea unei limbi străine erau materii de admitere, iar testarea psihologică, proba medicală şi cea sportivă erau probe eliminatorii. La un moment dat, ministrul, secretarul de stat – şef al Departamentului pentru Ordine Publică şi adjunctul acestuia, precum şi şeful Poliţiei Române erau de profesie ingineri. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.