Acasă Politic Bucuresti: Majoritatea angajatorilor incalca legislatia privind securitatea si sanatatea in munca

Bucuresti: Majoritatea angajatorilor incalca legislatia privind securitatea si sanatatea in munca

DISTRIBUIȚI

108540 – 08032012 – Inspecţia Muncii a efectuat în perioada 22 februarie – 2 martie 2012 controale privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă pentru utilizatorii de echipamente de muncă ce funcţionează cu combustibili gazoşi.

            Plecând de la evenimentele soldate cu 17 accidentaţi, care au avut loc la Sighetu Marmaţei, în 19 februarie 2012, acţiunile de control care au fost demarate, au vizat identificarea  riscurilor care apar ca urmare a utilizării necorespunzătoare a echipamentelor de muncă ce utilizează combustibili gazoşi. Aceste controale s-au desfăşurat la nivel naţional şi au vizat unităţile cu specific în activitatea cu publicul: şcoli, creşe, grădiniţe, săli de sport, after-school, spitale, hoteluri, restaurante, cluburi, baruri, unităţi ale administraţiei publice, centre comerciale.

            Campania şi-a propus creşterea gradului de conştientizare, atât a angajatorilor cât şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării la locul de muncă a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cât şi eliminarea riscurilor profesionale specifice acestor locuri de muncă, de aceea din cele 2.657 sancţiuni contravenţionale aplicate pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, 2.578 au fost avertismente.  sancţionaţi. Din totalul de 1.608 agenţi economici au fost  sancţionaţi 1.380 de angajatori. La aceste societăţi comerciale, inspectorii de muncă au constatat 2.740 deficienţe, pentru care s-au dispus 2.779 măsuri.

            Operatorilor economici le-au fost aplicate amenzi în valoare totală de 450.500 lei. De asemenea, în timpul verificărilor efectuate s-a dispus sistarea activităţii unui loc de muncă precum şi oprirea din funcţiune a 15 echipamente tehnice. Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă sunt: funcţionarea echipamentelor tehnice utilizate pentru încălzire, prepararea hranei şi a apei calde fără a avea avizul de funcţionare emis de către IT – ISCIR, utilizarea instalaţiilor electrice de construcţie neconforme la locurile de muncă unde există pericol de incendiu sau de explozie,  lipsa instalaţiei de legare la pământ la echipamentele de muncă sau neefectuarea verificărilor la această instalaţie, în conformitate cu reglementările legale, folosirea detectoarelor de gaze nefuncţionale sau neasigurarea măsurilor pentru detectarea sau devierea ori îndepărtarea scurgerilor de gaze inflamabile spre un loc sigur, nu au fost întocmite evaluările  riscurilor specifice din atmosferele explozive luând în considerare probabilitatea producerii şi persistenţei atmosferelor explozive precum şi probabilitatea prezenţei şi activării surselor de aprindere, utilizarea instalaţiei de alimentare cu gaz metan, fără ca aceasta să fie verificată, conform actelor normative în vigoare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.