Acasă Politic Bucuresti: Ministerul Mediului cere interzicerea arderilor de vegetatie uscata pentru proprietarii de...

Bucuresti: Ministerul Mediului cere interzicerea arderilor de vegetatie uscata pentru proprietarii de terenuri

DISTRIBUIȚI

108937 – 22032012 – În perioada ianuarie – martie 2012, la nivelul Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul  Ministerului Mediului şi Pădurilor au fost transmise comunicări privind producerea unui număr de 174 de incendii, la nivelul întregii ţări. 143 dintre acestea au fost incendii de vegetaţie uscată şi mirişte, care au afectat circa 1300 ha, preponderent în judeţele Tulcea, Mehedinţi, Caraş Severin, Gorj, Bihor, Hunedoara, Bacău, Satu Mare, iar 31 au fost incendii de pădure, care au afectat aprox. 40 ha, preponderent în judeţele Vâlcea, Mehedinţi, Prahova, Argeş.  Cele mai multe dintre incendiile produse s-au înregistrat în perimetrul Rezervaţiei Biosferei ,Delta Dunării din judeţul Tulcea, afectând o suprafaţă de 795 ha vegetaţie uscată şi stuf.

 

 

Un număr de trei incendii de pădure au afectat Parcurile Naturale Protejate Cefa – judeţul Bihor, Defileul Jiului – judeţul Gorj şi Rezervaţia naturală Perchiu – judeţul Bacău.

Principala cauză a incendiilor o constituie extinderea arderilor de vegetaţie uscată, în vederea curăţării terenurilor agricole, practică utilizată în mod frecvent primăvara de către deţinători.

„Având în vedere că numai în intervalul 19 – 21 martie 2012 s-au produs aproximativ 100 de incendii de vegetaţie uscată, se impune implicarea activă a autorităţilor publice centrale şi locale cu atribuţii în domeniu, pentru interzicerea acestor practici pe terenurile agricole. În acest sens, Ministerul Mediului şi Pădurilor a solicitat Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi Gărzii Naţionale de Mediu organizarea imediată a unor acţiuni de control şi de aplicare de sancţiuni drastice pentru descurajarea acestor practici pe terenurile agricole. În conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului se constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice şi juridice, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. În caz contrar arderea vegetaţiei din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului şu Pădurilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.