Acasă Politic Iași: Onoruri militare pentru prim-miniștrii român și moldovean

Iași: Onoruri militare pentru prim-miniștrii român și moldovean

DISTRIBUIȚI

108392 – 04032012 – În ziua în care a avut loc reuniunea comună dintre Guvernele României şi Republicii Moldova, la Iași au avut loc noi proteste de stradă. Ieşeni, dar şi reprezentanţi ai Mişcării ”Noua Dreaptă” s-au adunat în faţa Universităţii Alexandru Ioan Cuza unde au scandat împotriva lui Traian Băsescu şi a Guvernului. Premierul Ungureanu a fost din nou huiduit de protestatari, aşa cum s-a întâmplat şi vineri seara. Potrivit România TV, aproximativ 100 de persoane au protestat sâmbătă la Iaşi, după ceremonia oficială de primire a membrilor Guvernelor român şi moldovean. Oamenii au început să strige lozinci împotriva Guvernului, a lui Traian Băseascu şi a lui Mihai Răzvan Ungureanu (ieşean de origine), dar şi a Elenei Băsescu.

 ”Lasă-ne, lasă-ne, Băsescule!”, ”Băsescu, nu rezişti, nici nu mii de securişti!”, ”Jos Băsescu”, ”Ţi-au adus spionul să-ţi apere tronul”, ”Jos mafia din Iaşi”, ”Caracatiţa lui Nichita”, ”Iaşiule, trezeşte-te!”, ”Elena Băsescu nu uita, gramatica este a ta”, au scandat protestatarii. Ei au cerut demisia şefului statului, a premierului şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. La manifestaţie au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Mişcării ”Noua Dreaptă”, veniţi să susţină unirea Basarabiei cu România. Ei au scandat ”Basarabia este România”, ”Jos hotarul de la Prut” şi ”Basarabia pământ românesc”. La finalul reuniunii guvernamentale comune, Mihai Răzvan Ungureanu a avut din nou parte de huiduieli. La ieşirea din sediul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza”, unde a avut loc şedinţa, premierul român, omologul său moldovean Vlad Filat şi miniştrii celor două Cabinete au fost huiduţi de un grup de aproximativ de 20 de persoane, aflate pe trotuarul din faţa instituţiei. Oamenii au scandat ”Jos Guvernul securest”, ”Jos mafia”, ”Afară, afară, trădători din ţară”, ”Vrem anticipate”, ”PDL – UDMR, aceeaşi mizerie”, ”Cuza domnitor, Băsescu trădător”.

Conducătorii unui stat democratic trebuie să asigure dreptul la protest al membrilor comunităţii, dar revendicările avansează şi probleme pe care guvernele nu le pot face, a comentat premierul Mihai Răzvan Ungureanu protestele de la Iaşi. ”Şi eu lupt pentru dreptul lor de a protesta, iar ceea ce am făcut astăzi nu reprezintă altceva decât ceea ce este de datoria noastră, să putem aduce un plus de bunăstare şi celor care sunt nemulţumiţi şi foarte săraci, nu pentru a-i face mulţumiţi deodată, ci pentru măcar a le spune şi a le dovedi că aceste guverne muncesc. În rest, în ceea ce priveşte natura revendicărilor, sunt şi lucruri pe care guvernele nu le pot face”, a spus Ungureanu.

Ideea dreptului la protest a fost susţinută şi de premierul Republicii Moldova, care a arătat că, într-un stat democratic, există drepturi şi libertăţi pentru cetăţeni, inclusiv la protest, iar autorităţile trebuie să poată oferi prosperitate, dar nu prin enunţuri, ci printr-o creştere economică durabilă.  „Să nu credeţi că la Chişinău, în faţa Guvernului, a fost linişte, şi acolo au fost proteste”, a adăugat Filat.

Şedinţa comună a guvernelor român şi moldovean a fost organizată la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi a durat aproximativ trei ore.  Aceasta a fost prima reuniune comună a celor două guverne.

Premierul român şi omologul său moldovean au fost primiţi cu onoruri militare, sâmbătă dimineaţa, la Iaşi. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.