Acasă Politic Sofia: Bulgaria a renuntat la construirea centralei nucleare de la Belene

Sofia: Bulgaria a renuntat la construirea centralei nucleare de la Belene

DISTRIBUIȚI

109141 – 30032012 – Bulgaria nu va construi o centrală nucleară în oraşul Belene de pe Dunăre, a declarat guvernul de centru-dreapta al ţării, după numeroase amânări ale unei decizii finale cu privire la proiectul comun cu Rusia.Făcând anunţul după o şedinţă regulată de cabinet, ministrul adjunct al finanţelor Vladislav Goranov a declarat Radioului Naţional Bulgar (BNR) că acolo va fi construită în schimb o centrală pe bază de gaze naturale, potrivit SETimes.El a explicat că Bulgaria va plăti companiei Atomstroyexport, o subsidiară a corporaţiei energetice de stat ruseşti Rosatom, restul de aproximativ 100 milioane euro pentru primul din cele două reactoare de 1 000 MW care erau planificate pentru centrala de la Belene.Reactorul va fi utilizat la centrala nucleară de la Kozloduy,

 

 la 100 km către vest, ale cărei prime patru reactoare din era sovietică au fost închise la momentul la care Bulgaria a aderat la UE, în ianuarie 2007, din cauza temerilor legate de securitate. Unităţile 5 şi 6 ale centralei, de câte 1 000 MW, sunt programate să rămână operaţionale până cel devreme în 2017 şi, respectiv, 2022.

Lansat în 1981, proiectul Belene a fost îngheţat iniţial timp de nouă ani din cauza dificultăţilor financiare cu care se confrunta Bulgaria la acea dată. Pe lângă aceasta, a existat de asemenea o presiune puternică din partea grupurilor de mediu care se opuneau construcţiei unei centrale nucleare într-o regiune activă din punct de vedere seismic.

Decizia de a relansa proiectul a fost luată la sfârşitul anului 2002. Trei ani mai târziu a fost iniţiată o licitaţie şi, în noiembrie 2006, Bulgaria a contractat compania Atomstroyexport pentru proiectarea şi construirea centralei Belene.

Implementarea proiectului a început în mod oficial în septembrie 2008, la opt luni după ce fosta coaliţie de guvernământ condusă de socialişti a Bulgariei a semnat un acord cu privire la aceasta în timpul vizitei preşedintelui rus de la acea dată, Vladimir Putin, la Sofia.

Construcţia centralei a fost îngheţată din nou la sfârşitul anului 2009, când compania energetică germană RWE – principalul partener de investiţii din societate – s-a retras, pe fondul incertitudinii tot mai mari legate de viitorul acesteia.

Punând sub semnul întrebării viabilitatea economică a proiectului, partidul de centru-dreapta GERB, care a câştigat alegerile parlamenare din iulie 2009 din Bulgaria, a considerat că preţul construcţiei, stabilit la 6,3 miliarde euro de Rusia, este prea mare, insistând că acesta nu ar trebui să depăşească 5 miliarde euro.

Eşecul celor două părţi de a ajunge la un acord asupra acestei chestiuni a dus la numeroase amânări ale unei decizii finale cu privire la proiect. Conform ultimei amânări de şase luni convenite la sfârşitul lunii septembrie, Bulgaria trebuia să spună dacă va continua construcţia până la sfârşitul acestei luni.

Totodată au eşuat şi eforturile de a atrage un investitor occidental strategic pentru proiectul Belene, ceea ce ar spori şi mai mult dependenţa energetică a Bulgariei de Rusia.

Primul ministru Boyko Borisov a menţionat preocupările ecologice ca fiind unul din principalele motive ale guvernului pentru abandonarea proiectului, precum şi preţul tot mai mare, care va totaliza aproximativ 10 miliarde euro la momentul finalizării centralei.

„Nu avem aceşti bani şi sub nicio formă nu putem face statul şi următoarele câteva generaţii să plătească pentru aceasta”, a declarat el miercuri. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.