Acasă Politic Bucuresti: Avocatul Poporului acuza Ministerul Sanatatii ca afecteaza siguranta nationala a Romaniei

Bucuresti: Avocatul Poporului acuza Ministerul Sanatatii ca afecteaza siguranta nationala a Romaniei

DISTRIBUIȚI

109526 – 17042012 – Avocatul Poporului ancheteaza situatia in urma careia Institutul Cantacuzino a ajuns sa nu mai produca vaccinuri lucru considerat o incalcare a dreptului fundamental la sanatate. „In cadrul institutiei Avocatul Poporului se desfasoara o ancheta proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D – in dilutii -, produs original romanesc, folosit in tratamentul infectiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifteric, antitetanic) de catre Institutul Cantacuzino, ceea ce in opinia noastra reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate, prevazut de art. 34 din Constitutie si o afectare, intr-o anumita masura, a sigurantei nationale a Romaniei”, se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului.

 

Potrivit comunicatului, o asemenea situatie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale caror efecte nu ar putea fi inlaturate in lipsa vaccinurilor mentionate. „Ceea ce pare grav este faptul ca Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor. Cu toate ca am solicitat de circa doua saptamani informatiile necesare, institutul nu a comunicat nimic in acest sens”, afirma Avocatul Poporului.

Conform Avocatului Poporului, vaccinurile care nu se mai produc trebuie sa fie achizitionate de pe piata libera interna sau/si externa cu costuri foarte mari, iar consecintele asupra bugetului sunt negative. Avocatul Poporului a luat o serie de masuri, printre care discutarea acestei probleme cu doi academicieni ai Academiei de Stiinte Medicale si solicitarea presedintelui acestei academii de a se organiza o dezbatere pe tema in discutie.

„Aceste discutii si dezbateri le consideram si avem speranta ca vor fi benefice pentru clarificarea necesitatii producerii vaccinurilor in cauza, al caror numar se ridica in prezent la circa 300. Pentru a raspunde eventualelor interpelari, trebuie sa mentionam ca neindeplinirea de catre Institutul Cantacuzino a unor conditii impuse de Uniunea Europeana trebuie sa fie imputata celor care aveau sarcini in acest sens. In acelasi timp, ar fi trebuit deja sa se demareze procedurile prevazute de reglementarile europene, ceea ce nu s-a facut, dar speram ca macar in viitorul apropiat sa se initieze demersuri in acest scop”, releva comunicatul. – www.proptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.