Acasă Politic Bucuresti: Guvernul a aprobat cofinanţarea Programului de Granturi Mici al Fondului Global...

Bucuresti: Guvernul a aprobat cofinanţarea Programului de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu

DISTRIBUIȚI

109448 – 11042012 – Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri „Hotărârea privind aprobarea Acordului de co-finanţare dintre Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, pentru cofinanţarea Programului de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu (GEF SGP) pe perioada 2012-2014”.Actul normativ stabilește o contribuţie totală de 500.000 dolari din prevederile bugetare aprobate ale Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP) la co-finanţarea GEF SGP. Suma va fi achitată în trei tranșe: 200.000 dolari – pentru anul 2012, 150.000 dolari – pentru anul 2013 și 150.000 dolari – pentru anul 2014. Pentru perioada 2012-2014, GEF acordă un buget de granturi de 600.000 dolari, cu condiţia asigurării unei co-finanţări naţionale la nivel de Program,

de 500.000 USD. Sprijinul financiar este acordat direct organizaţiilor neguvernamentale (ONG) sau organizaţiilor comunitare (OC) pentru activităţi de conservare şi protecţia mediului, care contribuie în acelaşi timp la creşterea bunăstării şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor.

În prezent, organizaţiile neguvernamentale şi/sau organizaţiile comunitare au un portofoliu de propuneri de proiecte care vizează toate cele 5 domenii tematice de interes pentru Ministerul Mediului şi Pădurilor: conservarea biodiversităţii, diminuarea schimbărilor climatice, protecţia apelor internaţionale, managementul durabil al terenurilor şi managementul substanţelor chimice periculoase.

Finanţarea proiectelor în cadrul acestui Program, va conduce la creşterea gradului de conştientizare a comunităţilor locale asupra importanţei protecţiei şi conservării biodiversităţii, asupra posibilităţilor de acţiune pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice, asupra măsurilor de management durabil al deşeurilor, al terenurilor degradate sau al substanţelor chimice periculoase (protecţia solului, a apei, conservarea biodiversităţii, stocarea carbonului, protecţie împotriva factorilor climatici dăunători etc.).

Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu (GEF SGP) a fost înfiinţat în anul 1992 ca un program corporativ – UNEP (Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu), UNDP (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare) şi WB (Banca Mondială) şi acordă sprijin financiar şi tehnic direct organizaţiilor neguvernamentale (ONG) sau organizaţiilor comunitare (OC) pentru activităţi de conservare şi protecţia mediului, care contribuie în acelaşi timp la creşterea bunăstării şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor.

            Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu România, înfiinţat în anul 2004, a sprijinit până în prezent, peste 80 de proiecte ale căror activităţi se încadrează în priorităţile Fondului Mondial de Mediu şi ale Ministerului Mediului şi Pădurilor: conservarea biodiversităţii, diminuarea schimbărilor climatice, protecţia apelor internaţionale, managementul durabil al terenurilor şi managementul substanţelor chimice periculoase.

Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu funcţionează pe faze operaţionale de 4 ani, în perioada 2004 – 2010 acestea fiind finanţate din fonduri GEF şi RAF (Resource Allocation Framework), în valoare de peste 2.500.000 dolari. Implementarea programului se face prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Proiectele, implementate de organizaţii neguvernamentale sau organizaţii comunitare vor contribui la creşterea capacităţii locale pentru a acţiona în domeniile conservării biodiversităţii, schimbărilor climatic, protecţiei apelor internaţionale, managementului durabil al terenurilor, reducerea-eliminarea poluanţilor chimici de interes global, proiecte care contribuie în acelaşi timp la creşterea nivelului de trai şi la creşterea capacităţii la nivel organizaţional.

Biroul naţional PNUD, prin intermediul Programului de Granturi Mici GEF se poate angaja în sprijinirea Guvernului în creşterea gradului de conformare cu standardele de mediu, iar instrumentele pentru a realiza acest lucru sunt, printre altele: campanii de instruire, de conştientizare, proiecte-pilot care implică atât autorităţile locale/centrale cât şi comunităţile/cetăţenii. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.