Acasă Politic Bucuresti: Ziua Mondiala a Sanatatii, sub semnul ingrijorarii fata de imbatranirea populatiei

Bucuresti: Ziua Mondiala a Sanatatii, sub semnul ingrijorarii fata de imbatranirea populatiei

DISTRIBUIȚI

109330 – 06042012 – „O stare bună de sănătate adaugă viaţă anilor – vârstnici sănătoşi, activi şi fericiţi” este sloganul sub care, pe 7 aprilie 2011, Ministerul Sănătăţii celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii.

Din 1950, Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată în fiecare  an pe 7 aprilie, pe o temă care evidenţiază un domeniu prioritar pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Ziua Mondială a Sănătăţii este o oportunitate pentru întreaga lume de a se concentra asupra unei probleme majore de sănătate publică la nivel global.

În acest an Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă sănătatea şi îmbătrânirea. Această celebrare coincide şi cu marcarea anului 2012 ca Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între  generaţii (AEIA) sub auspiciile Comisiei Europene (UE).

În această săptămână, Ministerul Sănătăţii, prin specialiştii departamentelor de promovare a sănătăţii din direcţiile de sănătate publică, în colaborare cu parteneri  de la nivel local au inceput o campanie de promovare. Scopul acesteia a fost acela de implicare a autorităţilor responsabile – de la decidenţi până la politicieni, precum şi a membrilor societăţii, vârstnici dar şi tineri, pentru a ajuta la protejarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate o dată cu îmbătrânirea, a acţiona în scopul creării unei societăţi care apreciază şi recunoaşte vârstnicii ca fiind resurse valoroase şi susţinerea participarii lor deplină în societate. Obiectivele principale ale campaniei au fost reprezentate de conştientizarea opiniei publice şi grupurilor ţintă privind problematica îmbătrânirii sănătoase, elaborarea de planuri de acţiuni  judeţene  specifice pentru o  îmbătrânire sănătoasă şi activă şi crearea de medii de comunicare pentru a asigura implicarea autorităţilor responsabile şi membrilor societăţii la elaborarea şi implementarea planurilor menţionate. Au fost transmise populaţiei zece recomandări pentru a avea o stare bună de sănătate şi la bătrâneţe: menţineţi-vă tensiunea arterială în limite normale; renunţaţi la fumat; preveniţi şi detectaţi precoce cancerul; protejaţi-vă de bolile infecţioase; preveniţi diabetul zaharat II; scădeţi valoarea colesterolului; f iţi activi pentru a vă îmbunătăţi starea de sănătate; menţineţi-vă o stare bună de sănătate a musculaturii, oaselor şi articulaţiilor; participaţi la viaţa socială; menţineţi-vă o stare bună de sănătate mintală.

Au fost desfăşurate activităţi de informare a populaţiei, precum întâlniri moderate de personalul  de specialitate în unitati de invatamant preuniversitar pe tema privind îmbătrânirea şi sănătatea, mese  rotunde,  mediatizare in presa locala: articole, emisiuni posturi TV locale, activitati stradale de distribuire materiale IEC privind promovarea unui stil de viata sanatos, întalnire cu pensionarii-discutii libere, determinarea valorilor TA, glicemiei, greutăţii şi alte activităţi în aer liber.

Date statistice – De-a lungul ultimelor decenii, analiza datelor populaţionale a indicat accelerarea îmbătrânirii populaţiei, ridicând astfel semnale de alarmă privind consecinţele acestui proces. Speranţa de viaţă este în creştere, ratele de fertilitate sunt în scădere, iar generaţiile născute în perioadele de maximă fertilitate sunt pe cale de a ieşi din activitate, urmând să mărească, în viitorul apropiat, numărul pensionarilor. Existenţa acestor factori a condus la dezbateri privind modul în care Statele Membre ale Uniunii Europene vor face faţă impactului pe care modificarea structurii pe grupe de vârstă a populaţiilor îl va avea asupra finanţelor publice, a numărului de salariaţi, creşterii economice şi a altor “zone” ale politicului.

La nivel global  din 1980 şi până în prezent numărul persoanelor cu vârsta mai mare de 60 de ani s-a dublat, iar numărul persoanelor cu vârsta mai mare de 80 de ani va fi până în 2050 de 395 milioane, de patru ori mai mare decât astăzi.  Se prognozează până în 2050, că persoanele cu varsta de peste 60 vor depăşi numeric copiii cu vârsta sub 14 ani.

Se estimează că populaţia din Regiunea europeană OMS va creşte de la 894 milioane în 2010 până la 910 milioane în 2020, dar până în 2050 va reveni la nivelul actual. Numărul persoanelor cu vârsta de peste 85 ani este prevazut să crească de la 14 milioane în 2010 la 19 milioane în 2020 şi la 40 milioane până în 2050.

Ponderea persoanelor de 60 ani şi peste şi a persoanelor de 80 ani şi peste va fi în creştere în majoritatea ţărilor europene.  Majoritatea  ţărilor (excepţii –Bulgaria, Danemarca, Suedia), se vor  menţine  în primele 10 poziţii ca procent al populaţiei de 60 ani şi peste şi în 2030, iar în 2060, doar Bulgaria, revine în acest top, restul fiind ţări noi, ceea ce semnifică faptul că la sfârşitul orizontului de prognoză în  unele ţări procesul se va ameliora, iar în altele va lua amploare. De reţinut şi poziţia României, în anul 2060,  pe poziţia a treia, cu 41,0% din  totalul populaţiei format din persoane de 60 ani şi peste.

Populaţia de 80 ani şi peste va creşte în următorii ani, ajungând, la nivelul UE-27, în 2030 şi 2060 la 35,3 milioane (7,0%), respectiv 61,4 milioane (12,1%) faţă de 23,3 milioane (4,6%) în 2010. Procentul femeilor de 80 ani şi peste în total femei, în anul 2030, respectiv 2060, va reprezenta 8,7%, respectiv 14,1% faţă de 6,0% în 2010, fiind net superior procentului bărbaţilor de 80 ani şi peste în total bărbaţi: 5,2% – 2030, 10,2% – 2060, respectiv 3,2% – 2010.

Majoritatea  ţărilor (excepţii –Grecia, Marea Britanie, Spania), se vor  menţine  în primele 10 poziţii ca procent al populaţiei de 80 ani şi peste şi în 2030. La orizontul anului 2060,  majoritatea ţărilor vor ieşi din top, fiind înlocuite de altele noi, Finlanda fiind singura ţară care îşi va păstra poziţia în clasament în toţi anii selectaţi pentru analiză. De reţinut şi poziţia României, în anul 2060, pe poziţia a cincea, cu 13,1% din totalul populaţiei format din persoane de 80 ani şi peste această vârstă. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.