Acasă Politic Majorarea TVA reprezintă un risc pentru economiile din sud-estul Europei

Majorarea TVA reprezintă un risc pentru economiile din sud-estul Europei

DISTRIBUIȚI

109585 – 18042012 – Cota taxei pe valoarea adăugată (TVA) variază în ţările din sud-estul Europei între 17% şi 25% şi această diferenţă, precum şi creşterile frecvente ale cotei, determină tot mai mulţi consumatori să caute produse în ţările cu o cotă de impozitare mai mică, privând guvernele lor de colectarea fondurilor bugetare atât de necesare.

„În unele zone din estul Croaţiei, de-a lungul râului Sava, consumatorii cumpără acum produse din Bosnia şi Herţegovina (BiH), precum şi din Slovenia şi Ungaria”, a declarat Drenislav Zhekic, directorul Camerei de Comerţ Sârbe din Croaţia, publicaţiei SETimes.

Croaţia se află pe primul loc în regiune, cu cea mai mare TVA, de 25%, fiind urmată îndeaproape de alte state membre ale UE din regiune, România, Grecia şi Bulgaria, cu o cotă de 24%, 23% şi, respectiv, 20%.

„Pentru economie este întotdeauna mai bine ca taxele să fie mai mici, dar aici realitatea este că nu există voinţa politică de a crea condiţiile pentru aplicarea unor taxe mai mici şi pentru reducerea cheltuielilor bugetare”, a declarat Aleksandar Stevanovic, economist la Centrul pentru Comerţ Liber din Serbia. Oficialii sârbi au anunţat totuşi că vor majora TVA, care e acum de 18%. Stevanovic a explicat că majorarea TVA-ului va duce la inflaţie, iar cetăţenii vor obţine mai puţine mărfuri şi servicii în raport cu veniturile lor.

„Dacă salariile nu vor creşte [concomitent], oamenii care creează valoare vor avea de pierdut, iar cei care primesc bani de la buget vor avea de câştigat, aceasta în condiţiile în care nu se produce o evaziune fiscală de proporţii”, a spus Stevanovic.

În timp ce observatorii spun că majorarea taxei va fi amânată în Serbia până după alegerile din 6 mai, oamenii de afaceri se opun oricărei creşteri a TVA.

„Taxa se plăteşte în avans, iar firmele trebuie să plătească TVA după facturare, indiferent dacă factura respectivă este achitată sau nu. Întregul risc de neplată cade pe umerii oamenilor de afaceri. Guvernul îşi ia partea indiferent dacă tranzacţia se materializează sau nu”, a declarat Miroljub Aleksic, preşedintele grupului Alco din Serbia.

Alte ţări din regiune, cum ar fi Muntenegru – care are cea mai mica TVA din regiune, de 17% – îşi menţin decizia de a nu majora această taxă.

„Considerăm că acest lucru este oportun pentru condiţiile economice existente din Muntenegru şi totodată deoarece acesta contribuie la crearea unui mediu de investiţii şi de afaceri competitiv şi stimulativ”, a declarat Milica Vuletic de la Administraţia Fiscală din Muntenegru. În mod similar, premierul macedonean Nikola Gruevski a spus că „facem toate eforturile posibile … pentru a nu majora taxele”.

În Macedonia, cota standard a TVA este de 18%, dar se aplică şi o cotă de 5% pe anumite produse pentru stimularea consumului şi a creşterii economice. Raportul Băncii Mondiale referitor la taxele plătibile în 2012 clasează Macedonia pe locul patru în lume pentru cota mică a taxelor cumulate, de 9,7%. Economiştii susţin că o cotă TVA viabilă este cea care permite umplerea optimă a vistieriei statutului, dar care nu încurajează migrarea consumului şi evaziunea fiscală. „Soluţia pentru toate ţările şi pentru regiune este aceea de a se institui cote similare de TVA”, a spus Zhekic. Având în vedere că ţările din regiune depun eforturi pentru aderarea la UE, acestea trebuie să majoreze TVA pentru a ajunge aproape de nivelul din statele membre ale UE.

Întrebarea relevantă ce se va pune apoi se referă la nivelul cheltuielilor bugetare, potrivit lui Stevanovic. TVA mai mare are sens doar dacă impozitele pe forţa de muncă şi pe venituri sunt scăzute. „Serbia poate majora TVA numai dacă reduce alte taxe”, a spus acesta.

Dacă nu, a explicat Stevanovic, creşterea TVA nu va fi decât o altă măsură guvernamentală inutilă ce va fi însoţită de evaziune fiscală şi de extinderea economiei gri în regiune. Acest lucru se aplică tuturor ţărilor din regiune, a spus acesta.

În Croaţia, o parte din impozitele pe forţa de muncă au fost reduse pentru a compensa majorarea TVA. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.