Acasă Politic Viena: Noi negocieri in formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean

Viena: Noi negocieri in formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean

DISTRIBUIȚI

109549 – 17042012 – Pe fondul noilor provocari rusesti din regiunea transnistreana cum ar fi vizita ilegala a ministrului rus al Apararii, o noua runda de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean are loc pe 17 şi 18 aprilie la Viena, transmite Romanian Global News.

In acest context, cu cateva zile in urma, şeful Misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush, şi-a exprimat speranta ca negocierile în formatul 5+2 de la Viena, ”vor constitui o platforma buna pentru abordarea mai multor subiecte actuale”.

La randul sau premierul Vlad Filat a subliniat ca autoritatile de la Chisinau au drept scop reluarea dialogului constructiv si ca obiectivul primordial al Guvernului Republicii Moldova este solutionarea definitiva a conflictului transnistrean, având la baza principiul  suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Negocierile oficiale în formatul 5 +2 au fost reluate, dupa o pauza de şase ani, la 30 noiembrie – 1 decembrie 2011, la Vilnius, în Lituania.Ulterior, în luna februarie 2012, la Dublin a avut loc urmatoarea runda de negocieri. În formatul de negocieri 5+2 participa Chisinaul si Tiraspolul, ca parti aflate în conflict, Rusia, Ucraina si OSCE ca mediatori, iar SUA si Uniunea Europeana au statut de observatori.

Cu toate ca aproximativ 40% din locuitorii regiunii transnistrene sunt romani, Romania nu mai face parte din formatul de negocieri. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.