Acasă Politic Bruxelles: Apă curată în majoritatea destinaţiilor de vacanţă din UE

Bruxelles: Apă curată în majoritatea destinaţiilor de vacanţă din UE

DISTRIBUIȚI

110433 – 24052012- Veşti bune dacă aveţi de gând să petreceţi o vacanţă la plajă în Europa, în această vară. Dintre apele pentru scăldat din Uniunea Europeană, 92,1 % îndeplinesc acum standardele minime de calitate a apei prevăzute de Directiva privind apa pentru scăldat.  Aceste ape includ şi lacul Serpentine din Londra, care va găzdui mai multe evenimente olimpice, printre care se numără proba de maraton înot în ape deschise şi proba de înot din cadrul triatlonului.

Rezultatele provin din ultimul raport anual privind apa pentru scăldat al Agenţiei Europene de Mediu (EEA) şi al Comisiei Europene, care descrie calitatea apei înregistrată în ultimul an în peste 22 000 de zone de scăldat (plaje, râuri şi lacuri) din toată Europa.

Comisarul pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Îmi face plăcere să constat că, în Europa, calitatea apelor pentru scăldat rămâne, în general, superioară şi s-a îmbunătăţit faţă de anul trecut. O majoritate clară a europenilor este preocupată de probleme privind calitatea apei şi doreşte mai multe informaţii despre acest subiect. Prin urmare, trebuie să acţionăm în continuare pentru a asigura adecvarea apelor noastre pentru toate utilizările legitime – de la scăldat, la băut – precum şi sănătatea ecosistemului acvatic global.”

Jacqueline McGlade, profesor şi director executiv al Agenţiei Europene de Mediu, a spus, de asemenea: „Calitatea apei de care dispun plajele şi alte zone de scăldat este una din cele mai importante preocupări de mediu ale cetăţenilor europeni. Dar în mai multe ţări există încă probleme cu poluarea provenind din agricultură şi din apele uzate menajere, aşa că sunt necesare mai multe eforturi pentru ca publicul să beneficieze de apă sigură şi curată.”

Conform raportului, în 77,1 % din zone calitatea este excelentă, adică respectă cele mai stricte valori orientative, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire de 3,5 puncte procentuale faţă de datele anului trecut.Aproximativ 93,1 % din apele pentru scăldat costiere au fost clasificate ca fiind „suficiente”, sau respectând valori obligatorii mai puţin stricte, ceea ce reprezintă o creştere de 1 %. Mai puţin de 2 % din apele pentru scăldat au fost neconforme.

Cipru, Croaţia, Malta şi Grecia au avut rapoarte excelente privind apa din zonele de scăldat; în toate aceste ţări, peste 90 % din zonele de scăldat se conformează celor mai stricte valori orientative (calitate excelentă), iar restul respectă valorile obligatorii. La celălalt pol, Țările de Jos, Bulgaria, Letonia, Luxemburg şi Belgia au avut o proporţie relativ scăzută a zonelor care se conformează valorilor orientative mai stricte, în special în cazul apelor interioare.

Calitatea apei în cele mai populare destinaţii de vară din Europa a fost, în general, bună, peste 90 % din zonele de scăldat conformându-se valorilor obligatorii. În Spania, Italia şi Portugalia, peste 80 % din zonele de scăldat au o calitate excelentă a apei.

Calitatea globală a apelor pentru scăldat din UE s-a îmbunătăţit considerabil din 1990 până în prezent. Procentul zonelor de scăldat costiere care nu respectă dispoziţiile Directivei privind apa pentru scăldat a scăzut de la 9,2 % în 1990, la 1,5 % în 2011. Procentul zonelor de scăldat de pe apele interioare, care nu respectă valorile obligatorii, s-a redus de la 11,9 % în 1990, la 2,4 % în 2011, ultimul fiind unul din cele mai scăzute procente înregistrate până în prezent.

În Europa, apa pentru scăldat trebuie să fie conformă cu standardele stabilite de Directiva privind apa pentru scăldat din 2006, care trebuie pusă în aplicare până în decembrie 2014. UE publică anual un raport de sinteză privind calitatea apei pentru scăldat, pe baza rapoartelor pe care statele membre trebuie să le transmită înainte de sfârşitul anului precedent. Pentru raportul din acest an, toate cele 27 de state membre, precum şi Croaţia, Muntenegru şi Elveţia, au monitorizat şi au raportat calitatea apei pentru scăldat, ţinând seama, cele mai multe dintre ele, de noile dispoziţii.

Două treimi din zonele de scăldat s-au situat în ape costiere, iar restul, în râuri şi lacuri. Cele mai multe ape pentru scăldat costiere se găsesc în Italia, Grecia, Franţa şi Spania, în timp ce Germania şi Franţa au cele mai multe ape pentru scăldat interioare.

Laboratoarele au analizat nivelurile atinse de anumite tipuri de bacterii, inclusiv de enterococii intestinali şi Escherichia coli, care pot indica prezenţa poluării provenind, în principal, de la apele uzate menajere sau de la deşeurile din fermele de creştere a animalelor. Zonele sunt clasificate ca fiind conforme cu valorile obligatorii, conforme cu valorile orientative mai stricte, sau neconforme. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.