Acasă Politic Bucuresti: Premierul roman este indignat de declaratiile presedintelui parlamentului ungar

Bucuresti: Premierul roman este indignat de declaratiile presedintelui parlamentului ungar

DISTRIBUIȚI

110500 – 28052012 – Premierul Victor Ponta este indignat de declaratiile facute de presedintele parlamentului ungar duminica, la Odorheiu Secuiesc. Ponta si-a exprimat satisfactia fata de decizia prefectului de Harghita de a ataca in instanta documentele in baza carora se pregatisera actiunile pentru reinhumarea poetului Nyiro Jozsef.

„Sunt absolut inacceptabile implicarile unor inalte oficialitati, cum este presedintele parlamentului ungar, in aceasta manifestare pur electorala. Autoritatile au actionat cu calm, cu prudenta si cu fermitate. Nu poate orice sa isi faca de cap”, a declarat, luni, Victor Ponta.

„Vorbele adresate de presedintele parlamentului ungar sunt inacceptabile, le poate spune la Budapesta, nu in Romania”, a adăugat seful Guvernului.

Victor Ponta a subliniat ca va avea o intalnire la finalul acestei saptamani cu premierul Ungariei, Viktor Orban, la care ii va explica ca „acest tip de provocari facute in campanie electorala pot ajuta o forta extremista”.

Intrebat de jurnalisti cum explica faptul ca in Romania exista mai multe strazi si scoli care poarta numele poetului maghiar Nyiro Jozsef, Ponta a spus ca acestea sunt decizii luate de autoritatile locale si o sa ceara prefecturilor sa analizeze daca nu se incalca astfel legile prin acordarea unor „recunoasteri si onoruri” unor personalitati care nu le merita.

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, si-a exprimat duminica surprinderea fata de „comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman, de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni in pamantul natal”, la Odorheiu Secuiesc. Presedintele Parlamentului ungar a criticat autoritatile romane pentru ca au declansat o adevarata „vanatoare” dupa cenusa poetului maghiar.

Reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma sa aiba loc, duminica, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulata, avand loc doar o slujba de pomenire a acestuia. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.