Acasă Politic Chicago: Traian Basescu: Declaratia finala a Summit-ului NATO include problema Transnistriei

Chicago: Traian Basescu: Declaratia finala a Summit-ului NATO include problema Transnistriei

DISTRIBUIȚI

110345 – 22052012Presedintele Traian Basescu a prezentat luni seara, la Chicago, principalele decizii ale Summitului NATO. Printre acestea, seful statului roman a mentionat interesul aratat de membrii Aliantei fata de Balcanii de Sud, dar si decizia de a introduce in declaratia oficiala o referire la „elementele de risc la securitatea nationala” pe care le presupun conflictele inghetate.„Cand veti consulta declaratia summitului, veti constata ca se mentine interesul NATO pentru Balcanii de Vest, pentru vecinatatea estica, adica Marea Neagra, Caucazul de Sud. De asemenea, declaratia summitului reflecta un alt obiectiv de politica externa romanesc, legat de elementele de risc la securitatea nationala generata de conflictele inghetate. 

Veti vedea mentionata in declaratia summitului si problema Transnistriei, in mod special o mentiune pentru Transnistria, precum si reafirmarea organizatiei noastre, reafirmarea Aliantei cu privire la sustinerea fara rezerve a principiului de drept international generat de suveranitatea statelor precum Rep. Moldova, Georgia, Azerbaidjan. Pentru Transnistria as face o mentiune speciala. Formatul de solutionare a conflictului transnistrean este vazut de Alianta ca fiind prin negocieri in interiorul sistemului deja creat de 5+2. Deci nici SUA, nici UE nu se situeaza in afara sistemului de solutionare a problemei transnistrene”, a precizat Traian Basescu.

De asemenea, seful statului a subliniat ca, desi Romania face parte din putinele state care nu au recunoscut independenta Kosovo, a reusit sa reitereze in comunicatul oficial al summitului pozitia sa traditionala, mai exact o „abordare neutra” fata de Kosovo, „atat din punct de vedere NATO, cat si al structurii militare”.

„Desi facem parte dintr-o organizatie in care doar foarte putine tari nu au recunoscut independenta Kosovo, iata ca reusim in comunicat sa reiteram pozitia traditionala a Romaniei care este legata de respectarea rezolutiei 1244 a Consiliului de securitate si o abordare neutra cu privire la Kosovo, neutra atat din punct de vedere NATO, cat si din punct de vedere a structurii militare care functioneaza in Kosovo”, a mai spus presedintele. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.