Acasă Politic Chisinau: 16 mai – zi de doliu la Chisinau

Chisinau: 16 mai – zi de doliu la Chisinau

DISTRIBUIȚI

109983 – 07052012 – 16 mai este considerată zi de doliu de către autorităţile locale din Chişinău. În această zi, toate drapelele vor fi coborâte în bernă. Informaţia a fost făcută publică de către Lilian Carp, şeful cabinetului primarului general, în cadrul şedinţei operative a Primăriei, transmite Romanian Global News.

Potrivit sursei, pe 16 mai 1812 Imperiul Otoman, la încheierea războiului ruso-turc dintre 1806-1812, neavând niciun drept, a cedat ţinutul Basarabia Imperiului Ţarist. Scopul Primăriei Chişinău este de a atrage atenţia cetăţenilor, în special a celor mai tineri, cu privire la consecinţelor nefaste pe care le-a avut acel pact ruso-turc asupra Basarabiei.

Totodată, Lilian Carp a mai precizat că acelaşi lucru se va întâmpla şi pe 28 iunie.

Ziua de 28 iunie a fost desemnată prin decret prezidenţial drept zi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940, când trupele Moscovei au ocupat teritoriul Basarabiei şi partea de nord a Bucovinei, contrar voinţei populaţiei acestor ţinuturi. În Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost instalată piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist. Ulterior, Curtea Constituţională a decis că decretul prezidenţial prin care ziua de 28 iunie a fost declarată drept zi a ocupaţiei sovietice este neconstituţional, însă piatra comemorativă nu a fost demolată. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.