Acasă Politic Pitesti: Ministrul Mediului: “Gestionarea inteligentă şi durabilă a apei este prioritate naţională”

Pitesti: Ministrul Mediului: “Gestionarea inteligentă şi durabilă a apei este prioritate naţională”

DISTRIBUIȚI

110273 – 18052012Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a participat joi alături de primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, şi preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, la deschiderea celei de-a III-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Totul pentru o apă curată”, eveniment organizat de Primăria Municipiului Piteşti şi Societatea Apă Canal 2000 SA. Alături de cei trei oficiali la această întâlnire au participat aproximativ 200 de persoane implicate direct în managementul resurselor de apă şi utilizarea fondurilor europene prin POS Mediu Axa 1.În cadrul conferinţei au fost abordate aspecte privind derularea proiectelor finanţate prin POS Mediu, în contextul regionalizării serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare.

Totodată, în cadrul evenimentului s-a discutat despre stadiul actual al implementării directivelor europene privind apa potabilă şi apa uzată.

“Apa, în ciuda simplităţii sale aparente, este o substanţă complexă cu multe funcţii paralele atât în mediul înconjurator cât şi în societate. Susţinerea vieţii pe Pământ depinde de apă. De aceea problema apei trebuie să fie una prioritară astfel încât să le asigurăm un viitor urmaşilor noştri. În plus, apa este o condiţie esenţială pentru dezvoltarea economică şi socială a umanităţii cu condiţia nedeteriorării acesteia ca factor de susţinere a vieţii“ a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor.

Rovana Plumb a accentuat importanţa pe care o are managementul corepunzător al resurselor de apă în vederea unei gospodăriri inteligente şi durabile şi a susţinut că acest lucru depinde de implicarea tuturor sectoarelor comunităţii, de la administraţia centrală şi locală la societăţile de distribuţie şi terminând cu publicul larg. “Această cooperare depinde de existenţa unui cadru instituţional şi legal adecvat, de accesul la cele mai bune tehnologii disponibile, de furnizarea eficientă a informaţiei către cei ce iau decizii, precum şi de nivelul de educaţie al populaţiei. În plus, este binecunoscut că pentru realizarea lucrărilor de infrastructură necesare este nevoie de mari resurse financiare ce trebuie alocate într-o perioadă de timp relativ scurtă. România, ca nou stat membru al Uniunii Europene, trebuie să depună eforturi deosebite atât pentru modernizarea şi relansarea economică cât şi pentru îndeplinirea angajamentelor de protecţie a mediului asumate în procesul de integrare europeană”, a subliniat ministrul Mediului şi Pădurilor.

În ceea ce priveşte investiţiile necesare în domeniul alimentării cu apă şi al apei uzate, Rovana Plumb a precizat că: “Pentru a atinge obiectivele de mediu asumate sunt necesare investiţii de circa 30 miliarde de euro. Investiţiile care trebuie făcute în domeniul apei sunt de departe cele mai mari din cele planificate în domeniul mediului şi reflectă atât importanţa pe care o are apa în susţinerea vieţii şi în dezvoltarea economică şi sociala, dar şi problemele generate de o utilizare iraţională a acestei resurse. Trebuie să acordăm atenţia necesară aspectelor de mediu şi trebuie să se acţioneze la timp în realizarea acestor investiţii necesare, altfel costurile vor fi mult mai mari în viitor. Este evident că în următoarea perioadă trebuie să găsim rapid soluţii pentru a accelera realizarea acestor investiţii astfel încât să ne conformăm angajamentelor asumate. În acest sens, trebuie să îmbunătăţim semnificativ şi urgent gradul de absorbţie a fondurilor europene”.

În încheierea discursului susţinut, ministrul Mediului şi Pădurilor a declarat că: “Accesul la apă potabilă şi canalizare nu este doar o problemă de securitate umană, dar şi una de securitate naţională.  Problema apei este o provocare pentru noi toţi dar cred că printr-o politică adecvată şi o cooperare între toţi factorii implicaţi, vom reuşi să o rezolvăm şi să avem rezultate vizibile pentru oameni. În acest sens, am convingerea că, din punct de vedere al managementului apei, toţi cei implicaţi în această activitate vor continua să acţioneze cu profesionalism pentru a demonstra că România îşi respectă angajamentele asumate ca membru al Uniunii Europene”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.