Acasă Politic Sondaj Gallup: Coruptia domina afacerile din Balcani

Sondaj Gallup: Coruptia domina afacerile din Balcani

DISTRIBUIȚI

110431 – 24052012- La nivel mondial, în medie, doi din trei adulţi percep corupţia ca fiind răspândită în afacerile din ţările lor, dar procentul este şi mai mare în Balcani, potrivit unui raport Gallup, citat de SETimes.

Sondajul Gallup indică faptul că fenomenul corupţiei în afaceri este percepută ca o chestiune semnificativă deoarece obstrucţionează dezvoltarea şi investiţiile străine, încurajând totodată inegalitatea veniturilor şi a nivelului de prosperitate.

În Balcani, procentul celor interogaţi care consideră că fenomenul corupţiei este larg răspândit în afaceri este la cel mai mare nivel în Croaţia şi România – 93% şi, respectiv, 91% – dar Bosnia şi Herţegovina (BiH) şi Serbia le urmează îndeaproape, cu 89% şi 87%, precum şi Grecia cu 85% şi Kosovo cu 83%.

Nivelul acestora este cel mai scăzut în Muntenegru, de 63%, aceasta fiind şi media pentru statele membre UE. Studiul este bazat pe date din 2011.

„Balcanii nu sunt singura regiune coruptă din lume sau cea mai coruptă, dar obiceiurile şi structurile corupte sunt bine înrădăcinate”, a declarat Cornelia Abel, coordonator de programe pentru Europa de Sud-est la Transparency International.

Abel a menţionat schimbările drastice din sistemul social-politic şi lipsa voinţei politice de consolidare a instituţiilor, precum şi a statului de drept, ca factori majori care contribuie la acest lucru.

„Acestea s-au soldat cu lipsa reformelor sau cu implementarea foarte lentă a acestora, reforme impuse în mare măsură, dacă nu complet, de obiectivul aderării la UE şi îmbunătăţirii oportunităţilor economice”, a declarat Abel. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.