Acasă Politic Bruxelles: Situaţia din zona euro, subiect important de discuţie la summitul G20...

Bruxelles: Situaţia din zona euro, subiect important de discuţie la summitul G20 din Mexic

DISTRIBUIȚI

111022 – 15062012 – Dezbaterea asupra economiei globale şi asupra cadrului pentru creşterea economică va fi o prioritate pe agenda summitului G20, care va avea loc în zilele de 18 şi 19 iunie în Los Cabos, Mexic.

Preşedinţii Barroso şi Van Rompuy au subliniat, înainte de summit, următoarele: „În acest context, situaţia din Zona Euro va constitui un important subiect de discuţie la summitul G20 din acest an. Vom exprima determinarea Uniunii Europene de a furniza un răspuns global la criza datoriilor suverane: prin abordarea provocărilor din ţările vulnerabile; prin sprijinirea creşterii economice prin reforme structurale şi prin măsuri diferenţiate de consolidare fiscală şi care să încurajeze creşterea în cadrul semestrului european; prin consolidarea mecanismelor de protecţie financiare din zona euro; prin finanţarea şi recapitalizarea băncilor, precum şi prin consolidarea guvernanţei economice în zona euro. Vom reafirma faţă de partenerii din G20 angajamentul de a proteja stabilitatea financiară a zonei euro şi integritatea acesteia. Vom arăta cu claritate şi faptul că dorim ca Grecia să rămână în zona euro şi să îşi respecte angajamentele. În sfârşit, ne vom informa partenerii cu privire la eforturile pe care le depunem pentru a ne consolida şi aprofunda uniunea economică în scopul de a garanta compatibilitatea ei cu uniunea monetară. „

Totodată, cei doi preşedinţi vor face apel la partenerii lor din G20 să îşi recunoască propriile responsabilităţi şi să dea un impuls puternic în direcţia reechilibrării economiei mondiale. UE este convinsă că Planul de acţiune pentru creştere de la Los Cabos, care urmează să fie adoptat de liderii G20, ar trebui să reprezinte o combinaţie echilibrată de consolidare fiscală şi reforme structurale, între care asumarea unor angajamente echilibrate de către toţi membrii G20, inclusiv SUA, Japonia şi China, şi că acesta va constitui un cadru concret pentru ca toate ţările G20 să îşi reînnoiască angajamentele în scopul stimulării creşterii economice mondiale.

Alte puncte importante pe agenda summitului G20 vor fi consolidarea arhitecturii financiare internaţionale şi a sistemului financiar, reforma reglementării financiare şi promovarea incluziunii financiare. Cei doi preşedinţi vor reaminti faptul că UE se află pe calea cea bună în ceea ce priveşte punerea în aplicare a tuturor reformelor financiare până în 2013 şi că se aşteaptă ca şi partenerii lor să pună în aplicare aceste angajamente ale G20. Reforma pieţelor financiare va trebui să rămână o prioritate pe agenda G20, astfel încât să fie onorate angajamentele asumate de liderii G20 după summitul de la Washington din 2008.

Totodată, este primit cu satisfacţie acordul la care au ajuns deja miniştrii de finanţe ai G20 la Washington, în luna aprilie, de suplimentare a resurselor FMI cu 430 de miliarde de dolari SUA. Preşedinţii Barroso şi Van Rompuy vor sublinia faptul că punerea deplină în aplicare a reformelor adoptate în 2010 privind cotele şi guvernanţa FMI reprezintă un element esenţial pentru sporirea legitimităţii, a credibilităţii şi a eficacităţii fondului. UE este pe drumul cel bun în ceea ce priveşte punerea în aplicare în timp util a reformelor adoptate în 2010 privind cotele şi guvernanţa FMI şi toate statele membre ale UE prevăd să finalizeze ratificarea în termenul convenit. UE îi va încuraja pe toţi ceilalţi membri ai FMI să facă acelaşi lucru. De asemenea, membrii FMI trebuie să fie pregătiţi pentru discuţii constructive privind revizuirea formulei de calculare a cotelor FMI şi privind următoarea revizuire a cotelor, luând în considerare necesitatea de a îmbunătăţi responsabilitatea, supravegherea şi eficacitatea FMI.

O a treia sesiune se va concentra pe dezvoltare, securitate alimentară şi creştere ecologică favorabilă incluziunii. Pentru UE este foarte important să se menţină dezvoltarea şi securitatea alimentară pe agenda G20 şi să se sublinieze că toate ţările, atât cele dezvoltate, cât şi ţările mai puţin dezvoltate trebuie să se orienteze către o economie mai ecologică şi mai favorabilă incluziunii. Preşedinţii Barroso şi Van Rompuy vor cere partenerilor din G20 să dea un impuls politic pentru succesul conferinţei Rio+20, care va avea loc la numai câteva zile după summitul G20.

Liderii G20 vor discuta, de asemenea, despre comerţ, crearea de locuri de muncă şi creştere. UE consideră că schimburile comerciale ar trebui să joace un rol important în conjunctura actuală ca sursă de creştere şi locuri de muncă. Preşedintele Barroso şi preşedintele Van Rompuy îi vor invita pe partenerii lor din G20 să transmită un impuls puternic în direcţia facilitării comerţului în scopul asigurării succesului unei părţi a Agendei de dezvoltare de la Doha, care este în mod special utilă ţărilor cel mai puţin dezvoltate. Dată fiind creşterea îngrijorătoare a protecţionismului, ei vor insista ca G20 să intensifice lupta împotriva protecţionismului şi să continue consolidarea sistemului comercial multilateral.

În fine, cei doi preşedinţi consideră ocuparea forţei de muncă, în special a tinerilor, drept o preocupare­cheie pentru UE şi pentru ţările G20, şi consideră binevenită atenţia permanentă acordată de G20 acestor aspecte.

Primul summit G20 al şefilor de stat şi de guvern a avut loc la Washington în noiembrie 2008. Până în 2010, liderii G20 s-au reunit de două ori pe an, iar începând de anul trecut, reuniunile se organizează anual. Summitul din 2013 va fi găzduit de Rusia la Sankt Petersburg. Uniunea Europeană este membru cu drepturi depline al G20, împreună cu Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, Italia, India, Indonezia, Japonia, Mexic, Republica Coreea, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Regatul Unit şi Statele Unite. În mod tradiţional, şi alte ţări pot fi invitate să participe la summituri. Preşedinţia mexicană a invitat în mod oficial la G20 următoarele cinci ţări: Spania (în calitate de ţară cu statut de invitat permanent), Benin (ţară care deţine preşedinţia Uniunii Africane), Cambodgia (ţară care deţine preşedinţia Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud­Est), Chile (ţară care deţine preşedinţia Comunităţii Statelor Latino­Americane şi Caraibiene) şi Columbia. În plus, Etiopia este, de asemenea, invitată în calitate de ţară care deţine preşedinţia Noului Parteneriat pentru Dezvoltarea Africii. Ca şi în trecut, vor avea loc câteva evenimente secundare, precum summitul întreprinderilor (business – B20) şi summitul forţei de muncă (labour – L20). – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.