Acasă Politic Bucuresti: Active Watch: Noua putere continuă tradiţia clasei politice de a-şi subordona...

Bucuresti: Active Watch: Noua putere continuă tradiţia clasei politice de a-şi subordona televiziunea publică

DISTRIBUIȚI

111303 – 26062012 – Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea şi reformarea serviciilor publice de radio şi televiziune, iar un astfel de demers trebuie să întrunească un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus în practică, susţin reprezentanţii ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei.

“De aceea, facem un apel atât la partidele aflate la putere, cât şi la cele din opoziţie, să dea dovadă de responsabilitate şi să repornească procesul modificării legii 41/1994. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni demonstrează, din păcate, că întreaga clasă politică se află sub dominaţia unor reflexe de inspiraţie totalitară, refuzând să elibereze cele două instituţii de sub controlul politic şi să le lase să funcţioneze în interes public.

Victor Ponta: (…) eu nu vreau să se schimbe o conducere pusă de PDL şi de Traian Băsescu cu o conducere pusă de USL sau de PSD (…). Nu vreau să fie nimeni de la USL la conducerea televiziunii.

În iunie 2005, la scurt timp după instalarea alianţei DA la putere şi demiterea conducerilor TVR şi SRR numite de PSD, reprezentanţii ActiveWatch au protestat în Parlament împotriva numirii noilor consilii de administraţie la televiziunea şi radioul public, înainte ca legea de funcţionare să fie modificată. Am afişat atunci bannere şi am aruncat fluturaşi de la balcoanele plenului cu mesajul „TVR şi SRR – servicii publice, nu servicii politice”.

Tergiversarea procesului de modificare a legii 41/1994 a dus la situaţia dezastruoasă în care TVR se află acum. Se repetă scenariul prin care noua majoritate parlamentară îşi adjudecă prada, înlocuind o veche administraţie apropiată fostei puteri cu o nouă administraţie alcătuită covârşitor din rândurile partidelor aflate la putere şi din care opoziţia este exclusă.

Diferenţa faţă de situaţiile anterioare este dată de eliminarea completă a reprezentanţilor opoziţiei din viitorul Consiliu de Administraţie al TVR. Acest fapt creează premizele unei politizări totale a instituţiei, în totală contradicţie cu declaraţiile preşedintelui PSD, prim-ministrul Victor Ponta, menţionate în introducerea acestui comunicat.

Experienţa ultimelor două decenii demonstrează că nici respectarea algoritmului politic parlamentar în distribuirea locurilor din CA, aşa cum s-a practicat până acum, nu oferă vreo garanţie privind protejarea instituţiei de influenţele politice. Din contră, aceast mecanism a facilitat aservirea instituţiei mediului politic. De data aceasta, actuala putere a eliminat complet opoziţia din structura de control a televiziunii publice. Legea nu conţine prevederi care să interzică această practică, chiar dacă ea contravine total principiilor democratice şi demonstrează dorinţa actualului regim de a îşi aservi televiziunea publică, eliminând orice opoziţie în forul decizional şi de control al acesteia. În mandatele anterioare, deciziile controversate sau abuzurile vechilor administraţii au ajuns la cunoştinţa publicului şi datorită reprezentanţilor partidelor de opoziţie aflaţi în CA; actuala configuraţie elimină această posibilitate, existând un risc considerabil ca TVR să devină o televiziune de partid.

Intenţia actualei puteri de a prelua controlul televiziunii publice este confirmată şi de dubla măsură aplicată de guverul Ponta în cazul blocării conturilor TVR. Acestea au fost deblocate la scurt timp după ce fostul CA a fost demis de Parlament. Condiţia deblocării impusă de premierul Ponta administraţiei Lăzescu a fost ca aceasta să prezinte în prealabil un plan de reorganizare (TVR trebuie să îmi prezinte o soluţie, mie şi cetăţenilor care dau bani la taxa de televiziune, cum se reorganizează în viitor ca să nu producă acele, sunt 120 de milioane de euro datorii). După ce Parlamentul l-a numit pe Radu Călin Cristea în funcţia de Director General interimar al TVR, guvernul a deblocat conturile pentru o perioadă de şase luni – decizie pe care AW-AMP o consideră necesară pentru garantarea funcţionării TVR- fără a mai fi impusă condiţia prezentării unui plan de restructurare. Cu alte cuvinte, criza a însemnat pentru premierul Ponta nu atât o problemă economică, cât una de control politic.

De aceea, considerăm că prioritatea clasei politice în ceea ce priveşte radioul şi televiziunea publică ar trebui să fie modificarea legii de funcţionare a radioului şi televiziunii publice, proces început în 2005 şi abandonat pe parcurs de o clasă politică determinată să nu piardă din mâini cele două instituţii. Niciun demers care vizează depolitizarea acestor instituţii nu poate fi credibil sau realizabil, fără modificarea legii de funcţionare. Actuala lege, total depăşită de evoluţia pieţei de media, este principalul mecanism care a permis dezastrul financiar al TVR, politizarea acesteia şi compromiterea sa în ochii publicului.

Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea şi reformarea serviciilor publice de radio şi televiziune, iar un astfel de demers trebuie să întrunească un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus în practică. De aceea, facem un apel atât la partidele aflate la putere, cât şi la cele din opoziţie, să dea dovadă de responsabilitate şi să repornească procesul modificării legii 41/1994.

Ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni demonstrează, din păcate, că întreaga clasă politică se află sub dominaţia unor reflexe de inspiraţie totalitară, refuzând să elibereze cele două instituţii de sub controlul politic şi să le lase să funcţioneze în interes public”, se arată într-un comunicat al Active Watch. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.