Acasă Politic Bucuresti: Avertizare de furtuna fiscala in toata Romania

Bucuresti: Avertizare de furtuna fiscala in toata Romania

DISTRIBUIȚI

110865 – 11062012 – Pentru a-şi putea respecta promisiunile populiste şi a rămâne, în acelaşi timp, în graficele stabilite de FMI, guvernul USL nu are ca soluţie decât creşterea taxelor şi impozitelor, avertizeaza Capital.ro

Obiectivele generoase din programul electoral din 2011 au rămas, deocamdată, doar pe hârtie. Premierul Victor Ponta susţine, însă, că acestea vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2013, amânarea lor fiind impusă de dorinţa de a nu bulversa sistemul fiscal.

Ar trebui să avem, de la anul, CAS redus cu cinci puncte procentuale pentru angajatori, TVA de 9% pentru alimentele de bază, facilităţi pentru cei care creează locuri de muncă ori deduceri din impozit pentru pensii private şi asigurări private de sănătate.

Apoi, lefurile bugetarilor ar trebui să mai primească un plus de 8% după creşterea din iunie, salariul minim ar trebui să se majoreze la 800 de lei, iar impozitul pe venit să rămână la 16% pentru sumele de peste 1.600 de lei şi să scadă la 12% pentru cele curpinse între 800 şi 1.600 de lei şi la 8% pentru cele sub 800 de lei.

De cealaltă parte însă stau constrângerile bugetare: venituri în stagnare şi un deficit bugetar pe 2013 negociat cu FMI la 1,7% (faţă de 2,2% în acest an). Cum aplicarea măsurilor pomenite mai sus va costa circa 2% din PIB, singura soluţie de respectare a ambelor seturi de promisiuni va fi creşterea fiscalităţii.

Iar primele semnale în acest sens au fost deja date: premierul a vorbit de o taxă de solidaritate de 16% pe veniturile bugetarilor care depăşesc 4.500 de lei, ministrul sănătăţii pomeneşte de asigurări de sănătate crescute la 13%, iar anumite deductibilităţi (cum ar fi cea a TVA la achiziţia de vehicule în scop economic şi la reparaţia şi întreţinerea acestora) au fost deja eliminate.

În plus, guvernanţii au renunţat în ultimul moment la iniţiativa de impozitare a câştigurilor de capital ime­diat după obţinerea acestora, iar scrisoarea de intenţie convenită cu FMI menţionează şi eliminarea altor deduceri fiscale. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.