Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Justiţiei a cerut mediului de afaceri să investească în integritate

Bucuresti: Ministrul Justiţiei a cerut mediului de afaceri să investească în integritate

DISTRIBUIȚI

110765 – 07062012 – Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a condus miercuri, lucrările Platformei de cooperare cu mediul de afaceri. Platforma este gândită ca o structură deschisă mediului de afaceri prin intermediul căreia Ministerul Justiţiei poate recepta idei şi propuneri concrete de modificare a legislaţiei, cazuri de jurisprudenţă neunitară, propuneri de proiecte comune în interesul consolidării sistemului judiciar şi a statului de drept. Totodată, platforma este parte integrantă a procesului de operaţionalizarea a mecanismului de coordonare şi monitorizare a Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA).

“Pe termen lung, investiţia în integritate este profitabilă, iar SNA face apel la promovarea integrităţii în afaceri. Acest tip de abordare poate conduce la izolarea companiilor care promovează corupţia ca mod de a face business”, a fost mesajul pe care ministrul Titus Corlăţean l-a transmis participanţilor.

La întâlnire a fost prezent şi ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar. Acesta va avea atribuţii legate de corelarea iniţiativelor şi proiectelor dezvoltate la nivelul platformei.

Participanţii la reuniune au exprimat disponibilitatea pentru proiecte comune în domeniul anticorupţie, accentuând importanţa unei abordări pragmatice în descurajarea corupţiei în achiziţiile publice şi stimularea concurenţei loiale.

Strategia Naţională Anticorupţie include trei nivele de intervenţie privind mediul de afaceri: prevenirea şi combaterea corupţiei în mediul privat; transparenţă şi respect pentru standardele de integritate în afaceri şi schimbul de bune practici în materia programelor de conformitate; promovarea integrităţii în afaceri.

SNA subliniază că „unul din obiectivele majore ale României îl constituie aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). În acest sens, obţinerea statutului de membru cu drepturi depline la Grupul de Lucru privind Lupta împotriva Corupţiei în Tranzacţiile Internaţionale al OCDE reprezintă o prioritate a agendei naţionale anticorupţie”.

Alături de acest obiectiv, strategia vizează evaluarea periodică a implementării de către România a legislaţiei specifice pentru implementarea Deciziei Cadru privind combaterea corupţiei în sectorul privat, precum şi a standardelor Convenţiei ONU împotriva corupţiei.

Mecanismul de coordonare şi monitorizare a SNA include cele cinci platforme de cooperare:platforma autorităţilor independente şi a instituţiilor anticorupţie; platforma administraţiei publice centrale; platforma administraţiei publice locale; platforma mediului de afaceri; platforma societăţii civile.

Pe 31 mai 2012 a avut loc reuniunea Platformei de cooperare a administraţiei publice centrale. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.